Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Ученичка дари книги за библиотеката на своето училище

  11.07.2024 10:01
Ученичка дари книги за библиотеката на своето училище

10 книги дари на Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново Катерина Георгиева от XII „а“ клас на випуск 2024.

„Реших да посветя по една книга на всеки срок от всяка учебна година“, обясни девойката. Признава, че от малка е запален читател и ценител на хартиените издания на книгите. Това важи за цялото й семейство. Израснала е в Павликени, но от 5 години живее във В. Търново.

Заглавията, които дари на училищната библиотека в Езиковата гимназия, подбрала сама, но се допитала и до майка си. „И двете сме убедени, че има книги, които всяка библиотека трябва да притежава“, обясни Катерина и допълни, че тя и брат й Стоян носят имената на героите на Димитър Талев от „Железният светилник“ - едно от заглавията, които дари на гимназията.

„Гордост и предразсъдъци“, „Разум и чувства“, „Три ябълки паднаха от небето“, „Да убиеш присмехулник“, „Великият Гетсби“, „ Ана Каренина“, „Човек на име Уве“, „Старогръцки легенди и митове“, “Тес от рода Д’ърбървил“ са останалите книги от дарението на Катерина Георгиева. Тя завърши паралелка с преподаване на английски и френски език и мечтае да стане учител.

Убедена е, че у нас има достатъчно възможности за реализация на младите хора. Приета е да учи педагогическа специалност във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и след като завърши, ще може да преподава български език и литература и география. Не крие, че ще се радва, ако се върне в Езиковата гимназия като учител. Сега работи и има възможност да упражнява познанията си и по английски, и по френски.


Ключови думи
дарение