Събота, 06 Юли 2024
            
Култура Лясковец

Трупата „Парашкев Парашкевов“ от Козаревец потопи публиката в Лясковец в света на българските поети

  25.06.2024 09:51
Трупата „Парашкев Парашкевов“ от Козаревец потопи публиката в Лясковец в света на българските поети

Поетично-музикален спектакъл представиха на лясковска сцена актьорите от козаревската трупа „Парашкев Парашкевов“. Спектакълът е направен под режисурата на Йордан Сираков и е посветен на 125-ата годишнина от създаването на читалище „Земеделец-1899“ в село Козаревец, която бе отбелязана преди два месеца.

Рециталът със стихове на класици и съвременни български автори протече под музикалния съпровод на пианиста Самуил Радков. 12 актьори представиха стихове на Блага Димитрова, Радой Ралин, Стефан Цанев, Богомил Райнов, Елин Пелин.

В света на поп и джаз пеенето пък публиката потопи съвсем младата певица Кристина Енчева, възпитаник на музикалния педагог Стела Дойкова. Момичето е само на 13 години, но вече има куп награди от участия на наша и на чужда сцена. Тя представи любими български песни – на Богдана Карадочева, на Петя Буюклиева, на Нели Рангелова, на Революция Z, пя на полски и френски и завърши с послание към публиката да бъдем по-добри хора, да си помагаме и да се обичаме.

За две години Кристина Енчева е спечелила множество призови места от национални и международни конкурси в страната и в чужбина.

Гости на празничния концерт бяха председателят на общинския съвет Сергей Добрев, заместник-кметовете Емилия Жилиева и инж. Деница Коева, общински съветници, секретаря на общината Емилия Иванова, директори от администрацията, граждани. Заместник-кметът Емилия Жилиева поздрави актьорите от трупата и малката голяма певица за таланта, за труда им, за всеотдайността, с която покоряват сцените и им пожела още много успехи в бъдеще. Тя поднесе благодарствени адреси от името на кмета Васил Христов и не скри своето възхищение към таланта на творците.


Ключови думи
Парашкев Парашкевов Козаревец