Понеделник, 29 Апр 2024
            
Други Лясковец

В Козаревец Дълъг Мочо и Кютюк Мара си казаха ДА

  26.02.2024 09:41
В Козаревец Дълъг Мочо и Кютюк Мара си казаха ДА

В село Козаревец още живее един по езически неудържим в пищността си празник - Тулум. Обичаят и тази година бе спазен, като организацията е на местното читалище „Земеделец-1899“, подкрепено финансово по културен календар от Община Лясковец. Зрелищното събитие, в което участваха самодейци от селото, под режисурата тази година на Петко Николаев, е известно още като Ергенска, Вартоломеева или Мъжка сватба.

Ритуалът води началото си още от 1930 година. Роден през капитализма, възстановен през комунизма, надживял демокрацията, днес той събира съвременниците заради всички козаревски ергени. След 18-годишно прекъсване, ритуалът Тулум бе възстановен през 2008 година. До 2016-та се провеждаше всяка година, а оттогава читалищното настоятелство взе решение той да се организира на всяка високосна година, в последната събота на месец февруари. И този път традицията бе спазена и зрелищното събитие се състоя преди Сирни Заговезни, както се е правело в миналото, тъй като след Сирница има забрана за венчавки.

В основата на празника стои играта на персонажа Тулум, който облечен карнавално и кукерски, носейки в ръце торба дървесна пепел, опушва ергените, за да ги отличи сред останалите. Вярва се, че така той гони злите сили от тях, а целта му е ергените в селото да се осмеят, да се засрамят и да встъпят най-сетне в брак, за да се множат семействата, рода, а с него и всеобщата надежда.

Тази година зрелищното събитие започна на откритата сцена пред читалището, където зевзеците изпълниха ритуални действия, характерни за Тулум. Още рано преди обед на централния площад за сватбата се събраха зрители – жители и гости на селото и разбира се, основните действащи лица - сватбарите.

В Ергенската сватба действащите лица са само мъже. Общо 26 мъже пресъздадоха основните роли – на булка, буляк, кръстник, кръстница, тулум, свекъри, тъст и тъща, девери и балдъзи, роднини на младоженците, поп, полицай, доктор и т.н. Сватбата започна с ритуала Засевки – пълнене чувала на тулума и бръснене на младоженеца, а в следващия един час сватбарите вече бяха взели кръстник, кръстница, а след това и булката.

Шествието премина през улиците на селото под съпровода на жива музика и с много закачки и смях отново стигна до площада, за да се състои брачната церемония. По пътя тулумът, в чиято роля влезе Ивайло Иванов, опушваше ергените.

Тази година основните роли на младоженците Дълъг Мочо и Кютюк Мара перфектно изиграха Павлин Иванов и Галин Жеков. Кръстници им станаха Свилен Цанев и Габриел Йосифов. Венчавката на младите се състоя по обяд и бе извършена от попа Петко Петков. Заложник и водещ на събитието беше Петко Димитров.

Всички действия, съпътстващи тулума са смешни, забавни и съпроводени с много закачки, защото всичко в церемонията и в играта на персонажите е обърнато на обратно.

Организаторите се бяха погрижили за всички детайли и зрелищната сватбена игра впечатли гости и козаревчани за поредна година. Гости на празника бяха и кметът на общината Васил Христов и заместник-кметът Емилия Жилиева.

Перфектна бе организацията на празника. И този път екипът на НЧ „Земеделец 1899“ направи така, че да покаже колко е важно да пазим традициите и ритуалите си. Още по-хубавото е, че десетки млади хора се включиха във веселбата, сподели впечатленията си кметът Христов и благодари на включилите се в ритуала.

И като на сватба, булката поведе кръшните хора, а накрая имаше и сватбена трапеза.


Ключови думи
Ергенска сватба Козаревец