Неделя, 28 Апр 2024
            
Лясковец Общество

В Козаревец стягат Ергенска сватба

  20.02.2024 09:25
В Козаревец стягат Ергенска сватба

В село Козаревец тази събота ще се проведе един от най-веселите празници, събирал през годините жители и гости от близо и далеч заради пищността си. Организацията на ритуала Тулум е на местното читалище „Земеделец-1899“, подкрепено финансово по културен календар от Община Лясковец.

Зрелищното събитие, в което участват талантливите козаревски актьори, самодейци и доброволци, под режисурата тази година на Петко Николаев, е известно още като Ергенска или Мъжка сватба. След 18 годишно прекъсване, ритуалът Тулум е възстановен през 2008 година. До 2016-та се провежда всяка година, а оттогава читалищното настоятелство взема решение той да се организира на всяка високосна година, преди Сирни Заговезни, тъй като след Сирница има забрана за венчавки.

Играта на персонажа Тулум е в основата на събитието. Облечен карнавално и с торба дървесна пепел, той опушва ергените, за да ги отличи сред останалите, да ги накара да се засрамят и да встъпят най-сетне в брак, за да се множат семействата, родът, а с него и всеобщата надежда.

Тази година събитието е насрочено за събота, 24 февруари, и началото ще бъде дадено в 9:30 часа. Ритуалните действия ще стават на откритата сцена пред читалището в селото. Ще бъдат изпълнени Засевки – пълнене чувала на тулума и бръснене на младоженеца. В 10:00 часа сватбарите ще вземат кръстник от площад „Славия”, а в 11:00 часа всички ще отидат за булката в дома ѝ на улица „В. Търново” №16.

Венчавката на младите ще бъде точно в 12:00 часа на откритата сцена пред читалището. Всички действия, съпътстващи тулума, са смешни, забавни и съпроводени с много закачки. Организаторите канят жители и гости на селото, обещават хубава музика, кръшни хора и много смях./ сн. архив 


Ключови думи
Ергенска сватба Козаревец
Последни
Седмицата
Анкета