Четвъртък, 04 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Надежда Захариева и есеистът Гергана Тодорова обсъждаха с млади поети от СУ „Георги Измирлиев“ емоционалното израстване и осъзнаването на личността

  15.05.2024 16:36
Надежда Захариева и есеистът Гергана Тодорова обсъждаха с млади поети от СУ „Георги Измирлиев“ емоционалното израстване и осъзнаването на личността

Да приемем емоционалното си Аз!

Това беше мотото на проведената творческа среща-разговор на седмокласници, осмокласници и деветокласници от СУ „Георги Измирлиев“ с поетесата Надежда Захариева и есеиста Гергана Тодорова – този път в творчески тандем.

Двете дами пристигнаха на 13 май в Горна Оряховица по покана на учителя по български език и литература Йорданка Кушева, за да се срещнат специално с учениците и учителите от Гимназията, изкушени от мерената реч, но и да обсъдят теми, свързани с емоционалното израстване и осъзнаване на личността, да поговорят за живота с възможния избор, за постигането на душевна тишина, за собственото поглеждане през други очи и още много аспекти на непосредственото общуване.

Надежда Захариева е автор на над 20 книги – стихосбирки и романи. Тя е силната жена-творец до големия български поет Дамян Дамянов. Автор на много любими на българина песни, като "Може би" на група "Сигнал", "Сълза" на Лили Иванова, "Любовта е" на Хайгашот Агасян.

Пред аудитотията тя сподели своите творчески прозрения от стихосбирката „Душа на длан“. Г-жа Захариева разговаря с учениците за любовта, за смирението, за избора. „В живота така нареченото смирение е много важно нещо. Когато обаче не можеш, не е по силите ти и да искаш, не можеш да промениш нищо, тогава е по-разумно да приемеш това, защото съпротивата е излишна. Усложнява ти  живота и пречи на тези, за които ти трябва да се грижиш, за които отговаряш.” Другата засегната житейска тема беше за любовта. Поетесата изясни как се проверява дали това велико чувство е истинско: в бедност, в болест, в смъртта.

Гергана Тодорова взриви аудиторията с емоционалността си, с огромната енергия, струяща от нея. Тя с категоричност заяви, че не бива да задържаме емоциите си неизразени. Отрицателните водят до сериозни болести. Опитът я е научил на тази истина, защото е преминала два пъти през най-коварното физическо изпитание, коео по същество е изпитание на духа. „Чувствам Себе си като Душа – Цялостна, Волна и Ефирна, докосваща Света с разбиране, приемаща Вселената в синхрон. „Рециклирам“ Съзнанието си чрез Изкуство... Арт терапия Съм за Себе си!“ – това е мотото на нейната първа и втора книга със стихове и есета - „За какаото и кадифето“ и „За хармонията и морето“, които тя представи в Горна Оряховица още през декември 2021 година. Новоиздадената книга на Гери, както приятелски се обърнаха към нея осмокласничките, също носи знаково име – „Стопанката на Духа“. „Дадох си равносметка: Истината в настоящия момент излъчва Първичен инстинкт. Той е нашата Първична Сила и Красота. Силни сме и когато не ни достига храна, вода, покрив, пари, секс. Красиви сме и когато нямаме вежди, мигли, коса, гърди. Защо? Защото имаме Съдържание – цялостно, еднакво и подобно у всеки един.


Ключови думи
Надежда Захариева Гергана Тодорова СУ Георги Измирлиев