Вторник, 12 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

Стефка Чернева поведе ученици от СУ „Георги Измирлиев“ по пътя на книгата и книгоиздаването

  12.12.2023 15:12
Стефка Чернева поведе ученици от СУ „Георги Измирлиев“ по пътя на книгата и книгоиздаването

През процесите, съпътстващи издаването на една книга в миналото и днес, преведе учениците от СУ „Георги Измирлиев“ преподавателят във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и управител на книжарница „Хеликон“ във Велико Търново Стефка Чернева. Чернева бе поредният вдъхновяващ лектор, който застана пред младите хора в подкрепа на проект за обновяване на училищната библиотека. Спечеленият проект е към Министерството на образованието и науката по национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“. Проектът е на етап реализиране, а докато това стане, в СУ „Георги Измирлиев“ лично гостуват изявени личности, сред които сценаристът Ваня Николова, актьорът Александър Сано, археологът от Историческия музей в Горна Оряховица Мая Иванова и др. Всички те отправят основно послание към учениците да не се отказват от мечтите си. Чрез видео връзка пък учениците се срещнаха с Росен Апостолов - водещ изследовател в Кралския технологичен институт (КТН Royal Institute of Technology) в Стокхолм. 

Да не изневеряват на мечтите си каза на учениците и Стефка Чернева. За начало на срещата избра личната си история – как пъпчето й било сложено в енциклопедия и как, току завършила гимназия, целунала мощите на св. Иван Рилски в Рилския манастир. Малко по-късно била приета „Библиотечно-информационни технологии“. Образованието й, настоящата й работа в „Хеликон“ и във ВТУ доказали на Стефка Чернева, че книгите са нейна съдба.

Следвайте мечтите си. Работете не върху всичко, а върху това, което ви прави щастливи. Дори и сега дадена професия да изглежда нерентабилна, не се отказвайте, ако искате точно нея – не се знае какво ще се случи след години. И никога не падайте духом, дори да не ви се получи от първия път, посъветва учениците Стефка Чернева.

Тя е категорично несъгласна, че младите хора не четат. Просто читателските практики са променени – ако сегашните родители, баби и дядовци предпочитат печатните издания, то децата наблягат на електронните.

Младите ще четат, ако им се предлага адекватно четиво, убедена е Стефка Чернева.

Чернева не скри, че на пазара има и много некачествена литература – такава, която преди да стигне до читателя, не е минала през редактор или коректор например. Тенденцията се засилва особено много след пандемията от COVID-19, когато се отчита бум на самоиздаването. В известен смисъл книжарниците са своеобразен стопер пред тази негативна тенденция, е показала практиката на Чернева.

Промяната в читателските навици прави така, че книгоиздаването да става отражение на Интернет и Фейсбук в частност. И тук се намесват блогърите и влогърите.

Емил Конрад е първият, който през 2015 г. се появи на пазара и заради когото пред книжарниците се извиха километрични опашки от тийнейджъри. Последваха Цветан Цонев – Цуро от Горна Оряховица, Слави Панайотов и др. Влогърите са издавани, защото сами се грижат да рекламират продукта си.

И в четенето и книгоиздаването има моди, разказа Стефка Чернева. Пореден пик на еротичните романи например е отчетен с появата на „50 нюанса сиво“. Интересът към книги за здравословния начин на живот или на езотерична тематика също бележи своите върхове и спадове. На местно ниво предпочитани са автори, доказали се в своите жанрове – Дан Браун, Агата Кристи, Сандра Браун и т. н., посочи още тенденции Стефка Чернева.

В Гимназията срещите с вдъхновяващи личности продължават.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
Стефка Чернева Хеликон СУ Георги Измирлиев
Последни
Седмицата
Анкета