Понеделник, 08 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Млади съветници от първия в страната Ученически общински съвет гостуваха в Община Горна Оряховица

  08.01.2024 16:56
Млади съветници от първия в страната Ученически общински съвет гостуваха в Община Горна Оряховица

Млади съветници от първия в страната Ученически общински съвет гостуваха в Община Горна Оряховица. Те са представители на СУ „Георги Измирлиев“. В структурата влизат общо 16 съветници от 9 до 12 клас, избрани след проведени в училището електронни избори в края на месец ноември.

Изборът на Ученическия общински съвет е част от обучението по иновативния предмет „Граждански диалог и лидерство“, разработен от учителя по български език и литература Йорданка Кушева и одобрен от Министерството на образованието и науката.

Новият предмет се изучава в 8.а и 8.б клас по един час седмично и по програма ще продължи 4 години. Сегашните осмокласници имат своите експертни задължения в хода на проекта. Те са подготвили цялата предизборната кампания, в която ще могат да се включат като участници едва догодина.
Експерти също присъстваха на срещата с общинското ръководство.
Младите хора бяха посрещнати в Зала 1 на Общината от председателя на Общинския съвет Огнян Стоянов, зам. председателя Николай Илиев и доайена сред съветниците Павлинка Николова. На срещата присъстваха също и зам. кметовете Анелия Христова, Петя Иванова и Даниел Божанков, както и представители на администрацията.
Гражданското образование формира хора с активна гражданска позиция и се радвам, че все повече млади хора изучават този предмет, обърна се към учениците заместник-кметът Петя Иванова, която приветства младите съветници с добре дошли в Общината.

Повече за иновативния предмет разказа Йорданка Кушева, която стои в основата на създаването му. Идеята за този предмет е, че младите хора в много голяма степен не познават своите права и задължения като граждани. За да бъдат те действително осъзнати граждани и многопластово интелигентни хора, реших, че сега е момента, в който може взаимно да се учим. Те да учат нас на търпение, на въпроси, на питания и да ни дават идеи, а ние да им разказваме за работата на местната и законодателна изпълнителна власт, контакта с институциите, да ги научим да бъдат свободни в своето общуване, да умеят да изкажат и защитят тезата си, да водят дискусия и да бъдат толерантни и цивилизовани, каза Йорданка Кушева.
Преди да бъда част от Общинския съвет, ми изглеждаше не толкова сложно да участваш в работата му. Но когато станах общински съветник се убедих, че това е доста отговорна работа и изисква много познания и подготовка, ако искаш да бъдеш активен и полезен в работата си, обърна се към своите млади колеги Огнян Стоянов и поздрави Йорданка Кушева за разработването на този проект.

За да се чувствате пълноценни граждани, подходете отговорно към този проект, посъветва той учениците.

Председателят на Общинския съвет запозна младежите със структурата и дейността на местния парламент, работата на постоянните комисии, вземането на решения, гласуването по време на сесии. На Огнян Стоянов се падна и честта да провери кворума на Ученическия общински съвет, който гласува кога да бъде свикано първото редовно заседание. От предложените две дати, младите съветници чрез гласуване избраха сесията да се проведе на 16 януари. Йорданка Кушева отправи покана към общинското ръководство да присъства на това първо заседание.
По време на срещата в Зала 1 младите съветници имаха възможността да задават своите въпроси към председателя на Общинския съвет и зам. кметовете. Запознаха се и с работата на кмета на Общината, структурата и дейността на общинска администрация.
След срещата учениците имаха възможността да разгледат кабинета на председателя и залата, в която заседават комисиите към Общинския съвет.


Ключови думи
Ученически общински съвет СУ Георги Измирлиев
Последни
Седмицата
Анкета