Неделя, 19 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Рекорден брой участници идват за Празника на дрипавата баница във Върбица, за първи път фестивалът посреща и гости от чужбина

  08.05.2024 11:29
Рекорден брой участници идват за Празника на дрипавата баница във Върбица, за първи път фестивалът посреща и гости от чужбина

Участници от 43 населени места от 16 общини в 8 области в България, над 350 вида баници, над 500 самодейци.

Така звучи в сухи числа тазгодишният Празник на дрипавата баница във Върбица. Осмото издание на кулинарния фестивал, който ще се проведе тази събота, 11 май, е на път да счупи собствените си рекорди по масовост на участниците.

А и на гостите, надяват се организаторите Народно читалище „Градина Върбица 1894“ и  Кметство Върбица, подкрепени от Община Горна Оряховица.

Но статистиката трудно улавя най-важното за фестивала – как той успява да запази философията за тестеното изделие, излязло изпод сръчните ръце на майстори от цялата страна, и мястото му на българската трапеза, оттам и в българския бит. Целта на Празника на дрипавата баница е да покаже и съхрани многообразието от вкусове и аромати, идващи от всяко кътче на България.

За първи път тази година фестивалът ще е с международно участие. Славата на Върбица като столица на баницата се разнася зад граница и да се включат в празника желание са заявили участници от Гюргево, Румъния. Гостите от там са дискретни за това, което ще представят, само намекват, че баниците им ще са типични за румънската кухня.

Също за първи път тази година ще има индивидуални участници. Дама от Долна Оряховица дава амбициозната заявка да представи 10 вида баници. Друга майсторка от Разград също ще покаже какво може. Куража да застане редом с тях има и 18-годишен младеж от Велико Търново.  

Трудно е да се отсеят акцентите в предстоящия фестивал. За някой това може да е групата от село Изгрев, община Суворово, която ще меси, точи и пече своите баници на място. Печенето обаче ще е под връшник – куполовиден капак, който се заравя с жарава.

За друг сигурно ще е детската работилничка, в която баба Стефка от Върбица ще учи хлапетата как се меси и точи кора за баница.

За трети може да е богатата фолклорна палитра, в рамките на която сцената ще си поделят стотици самодейци. Гостуващ изпълнител ще е народната певица Ана-Мария. Стилово музикалната програма ще разчупи Симеон Славев от „Гласът на България“.

Интересно ще е и край щандовете на участниците. В преследване на своята мисия за запазване на хранителното разнообразие и традиционното знание, свързано с него, във Върбица ще бъдат представители на Асоциация „Слоу Фуд в България (Slow Food in Bulgaria)“. Асоциацията се състезава с времето, което неумолимо изличава кулинарната памет на страната ни. Един от начините, по които го прави, е събирането и издаването на стари български рецепти. Така ще бъде и тази събота във Върбица – от Slow Food in Bulgaria ще набират информация, ще снимат, след което ще издадат рецептите в книга. „Върбица – 100лица на баницата“ ще се казва книгата, а идеята е средства от продажбата й да бъдат предоставени за следващото издание на фестивала в горнооряховското село. И още – от асоциацията ще наградят майстоите на най-добрите баници, направени със зелении.

Свои фаворити ще определи и журито на Празника на дрипавата баница – напусналата „MasterShef“ на крачка от Топ 5 Цветелина Томиъм и Ивайло Иванов от „Hell`s kitchen“.

Фондация „Пламен Алексеев Маджуров“ и „Кулинарните фестивали на България“ застават плътно зад организаторите. Читалището и Кметството са подкрепени още от „Агротим“ и Тодор Христов – основен спонсор на събитието, „Мат“ и Никола Точев, местния производител Мариян Ковачев. Лидерът в производството на брашно под марката „София мел“ осигурява продукти, а бургаското „Победа“ АД – сладки лакомства за децата, които ще проявят интерес към работилничката за месене и точене. „Белла“ и „Best Foods” също се нареждат сред съмишлениците, които осъзнават колко важно е да се съхраняват българските кулинарни традиции.

Официалното откриване на тазгодишния Празник на дрипавата баница е в 10 ч. на 11 май 2024 г., събота, на открита сцена в центъра на Върбица.

Биляна МИЛЧЕВА

сн. архив RegNews


Ключови думи
Празник на дрипавата баница Върбица 2024