Сряда, 01 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Обучителни лекции „Азбука на първата помощ“ започнаха в горнооряховските училища

  09.04.2024 09:31
Обучителни лекции „Азбука на първата помощ“ започнаха в горнооряховските училища

Започнаха обучителните лекции "Азбука на първата помощ", планирани в рамките на кампанията на Български младежки червен кръст при горнооряховското Средно училище "Вичо Грънчаров" и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица.

Съвместната им кампания, наречена "Академия първа помощ. Преди да дойде линейка" включва серия обучителни видеа, които се публикуват ежеседмично, а също информационни брошури и беседи в учебните заведения.

Първата такава се състоя в ПГЕЕ ”М. В. Ломоносов”, като се проведе в часа на класа с 11-тите и 12-тите класове в училището.

Доброволците към БМЧК и техният ръководител Даниела Кенарева показаха на учениците базови действия при различните спешни състояния и каква е адекватната реакция при гълтане на език, за спиране на кръвотечение и др.

Акцентирано бе върху това колко е важна добрата комуникация, когато е необходимо да се потърси помощ от телефон 112. Специално внимание бе обърнато на сексуалното здраве и как младежите да се предпазват от полово предавани болести.

В края на лекцията представителят на великотърновския филилал към  Медицински университет – Варна Румина Трифонова презентира пред младите хора специалностите, които университетът предлага.

Още 3 лекции предстоят в рамките на кампанията – в СУ “Вичо Грънчаров”, в ПГЛПИ ”Атанас Буров” и в СУ “Георги Измирлиев”.

 


Ключови думи