Вторник, 30 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Зов за помощ – майка се нуждае от помощ, за да пребори тежко заболяване

  02.04.2024 11:06
Зов за помощ – майка се нуждае от помощ, за да пребори тежко заболяване

Петя Йорданова Петрова е на 54 години, артист-изпълнител, танцьор в Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ към НЧ „Искра-1896“- Велико Търново, грижовна майка на талантлив осмокласник, прекрасна дъщеря, съпруга, сестра, леля, колега, приятел.

През септември 2022 в Бърза помощ, Велико Търново, на скенер откриват тумор на мозъка в предната лява част. На другия ден я приемат в Плевен в болница „Сърце и мозък“. След два дни я оперират, а седмица след това я изписват с диагноза „Анапластичен астроцитом мутантен тип 2-3 степен“. През месец ноември започва 30 лъчетерапии с щадяща химиотерапия. Коледа празнува вкъщи.

След това през март се подлага на ядрено-магнитен резонанс и продължава да пие предписаните от онколозите на болница „Сърце и мозък“ лекарства. През месец август повтаря изследването чрез ЯМР и се оказва, че лекарството не действа. Изписват и още 20 лъчетерапии и „Ломустин“, който не се поема от здравната каса. До Нова година Петя се чувства сравнително добре, но след това се влошава и отново прави ЯМР, на който се оказва, че образованието отново се е увеличило и притиска центрове, които влияят на зрението, равновесието и други органи.

Правят изследвания в болница „Токуда“ в София при друг неврохирург, който напълно отчайва близките на Петя относно развитието на болестта.

Две седмици след това заминават за Турция в болница „Анадолу медикьл Джон Хопкинс“ – смятана за една от десетте най-добри световни клиники за борба с рака. След пореден нов ЯМР и пълни изследвания, консилиум от професори онколози и неврохирург заключават, че не може да се прави втора операция и изписват животоподдържащо „умно“ лекарство Tibsovo ivosidenb, което в България може да се достави на цена 32 400 лева за месец. Близките на Петя откриват същото лекарство в Индия, Пакистан и Китай. От Китай им го доставят на цена от 1 350 долара за месец.

От миналата събота Петя го приема. Може би е рано да има подобрение, но като на всички, които се сблъскват с диагноза рак, най-близките се надяват на добри хора, които да им помогнат финансово, тъй като сумите за набавяне на лекарствата започват да стават непосилни за тях – споделят, че следващата седмица ще поръчват пак, защото доставката пристига за 10 дни.

Банковата сметка, по която може да бъдат превеждани суми, според възможностите на отзовалите се, е:

BG16 UBBS 8002 1070 0959 19 – Петя Йорданова Петрова


Ключови думи
Петя Петрова
Последни
Седмицата
Анкета