Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

С изкуството си Петя Петрова от Горна Оряховица повежда на емоционално пътуване между два свята

  26.07.2023 14:03
С изкуството си Петя Петрова от Горна Оряховица повежда на емоционално пътуване между два свята

На емоционално пътуване между два начина на живот повежда с изкуството си Петя Петрова от Горна Оряховица. На 4 август в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в града ще бъде открита първата й самостоятелна изложба „От България до Германия“. Изложбата събира на едно място снимки, правени през последните 4-5 г. Част от тях представят красотата на българското, а друга - колко точно самотен може да е човекът в големия град. С контрапункта Петя показва едно от основните си вярвания – че не бива да забравяме корените си и че родното винаги ще ни тегли към себе си.

Самата Петя е емигрант. Преди близо 23 г. заминава за Германия с надеждата за по-добър живот. Намира го, но само като финансово измерение. През тези повече от 2 десетилетия Петя не спира да копнее за България. Затова и фолклорът ни е широко застъпен в творчеството й.

Освен фотограф, Петя е и художник. В много от картините й главен герой е красотата на страната ни и тази на българската жена.

Така е и в някои от снимките, които ще представи в Горна Оряховица. На тях е запечатала жени в автентични народни носии. За сесиите част от носиите са й предоставени от секретаря на Народно читалище „Иван Вазов 1893“ в Първомайци Теодора Миновска.

Друга част са от колекцията на Калина Михайлова от с. Шуменци, община Тутракан.

С Калина Петя се среща в Брюксел. Запознава ги друга горнооряховчанка – Мария Цветкова, която от 2015 г. насам организира голямото българско хоро в центъра на белгийската столица.

Калина и Петя си пасват идеално, а от тандема им се раждат прекрасни фотоси.

На другия полюс в изложбата са кадри, заснети в големия град. Със светлината, архитектурата, динамиката в Берлин, Дюселдорф, Маастрихт, Кьолн се заиграва в своята стрийт фотография Петя, за да покаже мястото на човека в глобалния процес урбанизация. Пред обектива й застават и, разбира се, хора и места от Аахен – градът, в който живее Петя. Как вижда всички тях Петя Петрова ще покаже в родната Горна Оряховица.

За изложбата „От България до Германия“ Петя е подтикната от художниците от ГОАРТ Роза Абаджиева и Янко Янков. Роза е една от първите, които успяват да убедят Петя, че е истински добра с четката, а Янко винаги е насреща за съвет за всичко, свързано със снимането. Петя Петрова се надява на 4 август да може да прегърне тях и всички, които вярват в таланта й.

Надява се и да не плаче, когато стане време да се връща в Германия.

Изложбата „От България до Германия“ ще бъде открита в 17.30 ч.

Биляна МИЛЧЕВА

Сн. личен архив Петя Петрова/ Асен Великов


Ключови думи
Петя Петрова Аахен изложба
Последни
Седмицата
Анкета