Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Светски

Хилда Казасян: В малките градове срещаме дори повече хора, обичащи качествената музика

  31.03.2024 11:17
Хилда Казасян: В малките градове срещаме дори повече хора, обичащи качествената музика

В първата седмица на април меломаните в областта ще имат две възможности за среща с някои от най-добрите български музиканти, обединени в две програми, лице на които е Хилда Казасян. Заедно с нея са Плевенската филхармония  с диригент Борислав Йоцов и някои от най-утвърдените джазови музиканти - Христо Йоцов на барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Михаил Йосифов - тромпет. Специални гости са Васил Петров и Теодосий Спасов. Мултимедията, която превръща концерта в спектакъл, е дело на Веселин Къркеланов.

На 3 април в Горна Оряховица звездната компания гостува с „Да послушаме кино“, а на 5 април във Велико Търново ще бъде представена най-новата програма „Да обичаш Гершуин“.

Няколко дни преди това най-усмихнатата българска певица, телевизионерка, кулинарка и ресторантьорка (Хилда е всичко това все пак) споделя какво да очакваме от спектакъла в НЧ „Напредък“.

-Какво ще предложите на публиката в Горна Оряховица?

-Идваме с една от любимите програми, която включва най-красивата българска филмова музика, поднесена в нов прочит чрез аранжиментите на Христо Йотов и Живко Петров. Това са песни от „Козият рог“, „Любимец 13“, „Адаптация“, „Вчера“, от любими сериали. Всички са познати много добре и навсякъде публиката запява още след първите тактове. Постарали сме се да направим спектакъл, не просто концерт.

-Идвате за първи път в Горна Оряховица, нали?

- Да, за нас това е премиера във вашия град и се радвам, че е точно с тази програма. Надявам се да представим тук и другите програми, които са част от националното турне.

-Не ви ли притеснява сцената в малкия град?

-Всъщност съм безкрайно признателна на Плевенската филхармония, че е превърнала в своя мисия желанието истинската музика да достигне до всички кътчета на страната. Щастлива съм, че участвам в този проект. Работя с невероятни музиканти като Васил Петров, Теодосий Спасов, Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Направили сме близо 40 концерта с тази програма и навсякъде се получава истински празник – и в големи, и в малки градове.

-Има мнение, че хората в малките градове не са подготвени за такава музика…

-Това въобще не е вярно. Напротив. Публиката в малките градове е много подготвена и може би по-сърдечна. Няма разлика между големи и малки градове – навсякъде срещаме хора, които обичат качествената музика.

-С какво друго се занимавате между концертите от националното турне?

-Всъщност нямам време за много други неща. Пътувам много за националното турне с Плевенската филхармония. Представяме две програми с филмова музика – едната е от българското, а другата от световното кино, а вече тръгна и новият ни проект с музиката на Гершуин. С тази програма ще гостуваме във Велико Търново. Надявам се скоро да се върнем в Горна Оряховица, за да представим и нея.

Ангажиментите в „Като две капки вода“ и в ресторанта отнемат всичкото ми останало време.

-Какво ще кажете за новия сезон на „Като две капки вода“? Имате ли си фаворит?

-Е, дори и да имам, няма да го кажа. Много е рано. Иначе съм много доволна, че новият сезон е интересен и цветен. Истински много се стараят всички участници. Това се забелязва и го прави интригуващ.

- Имате слава и на майстор в кухнята. Поддържате ли форма?

-Честно казано не ми остава време да се вихря кулинарно. Докато дъщеря ми беше малка, всеки ден готвех и се стараех да измислям интересни неща. Но тя вече е голяма, често предпочита да яде навън. Пък и когато имаш ресторант, по-лесно е да си посрещаш гостите там.

-Значи остава повече време за музиката?

-В момента наистина сме се концентрирали върху идеята да стигнем до всички кътчета на страната и да представим някои от най-добрите неща от българската и световната музика. Приемам го като мисия и съм щастлива, че има толкова хора, които споделят с нас удоволствието от нашата работа. Очакваме ви в Горна Оряховица на 3 април в НЧ „Напредък 1869“. Ще бъде невероятно да сме заедно в нашия спектакъл.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Хилда Казасян