Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Средновековни оръжия, облекла, занаяти и дори игри показват в Горна Оряховица Историческият музей и клуб „Традиция”

  22.03.2024 10:33
Средновековни оръжия, облекла, занаяти и дори игри показват в Горна Оряховица Историческият музей и клуб „Традиция”

Малка армия ще посреща посетителите на Музея в Горна Оряховица в следващия месец. Тя е част от една нетрадиционна изложба, подготвена от великотърновския клон на националното дружество „Традиция“. Заедно с воините от българската и византийската войска, в новата изложба могат да се видят облекла, въоръжение и снаряжение, накити, дори игрите на средновековния човек. А първите гости, дошли за откриването на изложбата, имаха възможност да опитат и малко от средновековната кухня.

Това е дългочакана и дълго подготвяна изложба. Трябваше да ни гостува още през 2020 г., но ковидът попречи. За сметка на това сега виждаме някои от най-новите експонати, включени в пътуващата експозиция на дружество „Традиция“, каза директорът на Музея Пламен Мадемов.

Това е една нестандартна изложба. Обичайно музеите показват оригинални артефакти, открити при проучвания. Това, което показваме ние, са съвременни възстановки на оригиналните артефакти, поясни управителят на великотърновския клон на „Традиция“ и уредник в РИМ – Велико Търново д-р Симеон Цветков.

Вероятно всеки един от нас се е представял в ролята на воин, благородник или дори цар, гледайки или четейки исторически истории. С тази изложба можем още по-лесно да се потопим в едно отминало време. Затова сме я нарекли „Да прекрачим в миналото“, каза още д-р Цветков, откривайки изложбата.

Клуб „Традиция“ се занимава с военно-историческа реконструкция, която далеч не опира само до възстановките на сражения или интересни моменти от миналото. Зад атрактивната част стои много труд на много хора. Всеки един от воините, представен в изложбата, е плод на около 3-годишна работа. Две години са само проучванията, за да бъде всеки елемент от снаряжението точна реплика на оригинала. Изключителни са и образците на гражданско облекло, които са направени на база запазени елементи от средновековни стенописи. Оръжията, дори игрите, показани в изложбата, са дълго проучвани в различни източници.

Нашата мисия е тясно свързана с работата на историците и археолозите. А понякога се получава така, че ние разбиваме митове, насадени в представите ни от векове, разказа д-р Цветков.

Рицарският меч не тежи 5 кг и няма нужда от мускулите на Конан Варварина, за да си служиш с него. Когато направили точна реплика на меча на един византийски катафракт (тежковъоръжен конник), мечът му се оказал 900 грама. Рицарската броня също не е 50 килограма и въобще не са толкова безпомощни воините, защитени с нея.

В изложбата е показано снаряжението на лековъоръжени конник и пехотинец от българската средновековна армия, тежковъоръжен мизантийски катафракт и тежковъоръжен куманин, който има шлем, подобен на маската на Анонимус. Сигурно е било смразяващо за враговете им да виждат зловещо ухилената маска под вдигнатия за сеч меч.

Реално цялото снаряжение на един тежко въоръжен воин е близо 30 кг. Това заедно с всички предпазни пластове, бронята, шлема, оръжието, щита. Всъщност толкова тежи и съвременното снаряжение, не се е променило през вековете, колкото и да е различно по вид. И може да звучи учудващо, но не е толкова тежко за понасяне. Трудно е в първите 15 минути, докато се изпотиш. След това се нагаждаш към него, разказва Петър Стефанов, който е един от реконструкторите на „Традиция“.

Петър е специалистът по средновековната кулинария и посрещна гостите на откриването със „Сладки на удоволствието“ по рецепта на монахиня от 13 век и средновековно вино. Сладките донякъде приличат на традиционните коледни бисквити. Правят се от микс от брашна – ръж, ечемик и т.н. и с много подправки. Екзотични за времето си, но явно монахинята, оставила рецептата, е била от богат манастир. Виното също е силно подправено и подсладено и трябва да се употребява в малки дози. Много интересни вкусове, които хем са познати, а в същото време и различни.

Изложбата ще остане в Горна Оряховица до 18 април и задължително трябва да се види, особено от децата. През септември пък Музеят и клуб „Традиция“ възнамеряват да направят една уникална Нощ в музея. Легендите на Ряховец ще оживеят, очаквайте информация, загатват организаторите.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
изложба Исторически музей Горна Оряховица клуб Традиция