Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

19 са предложенията за стенопис „Търновските благодетели”, публиката може да гласува за най-добрия проект

  20.03.2024 11:02
19 са предложенията за стенопис „Търновските благодетели”, публиката може да гласува за най-добрия проект

19 автори и авторски колективи от цялата страна са представили свои идейни предложения за изработване на стенопис - декорация „Търновските благодетели” във Велико Търново. Припомняме, че инициативата за мащабната творба, която ще бъде разположена в центъра на града, е на Ротари клуб – Велико Търново и е част от събитията за отбелязване на 85-годишнината на клуба.

За да бъде увековечена паметта за някои от най-големите дарители и благодеятели във Велико Търново, Ротари клуб обяви национален конкурс, чийто удължен първи етап изтече на 15 март. Организаторите благодарят сърдечно на всички участници за вниманието, с което са удостоили конкурса и за положените усилия за представяне на стойностни проекти, достойни за историческата и духовна столица на България.

От 22 март до 5 април, съгласно заданието на конкурса, гражданите ще могат с гласуване да определят един от тримата победители в първия етап чрез своеобразен "Вот на публиката". Събитието ще бъде организирано на фейсбук страницата на Ротари клуб - Велико Търново (Rotary Club Veliko Tarnovo).

В публикация с галерия ще бъдат включени превюта на всички 19 идейни предложения, подредени в реда на тяхното подаване в сайта на Ротари клуб - Велико Търново. В текстовата част на публикацията ще бъдат описани насоки за гласуване и списък с подадените проекти. В галерията ще бъдат публикувани превюта на проектите, придружени с текстова част - описание на авторовата концепция и линк към пълната презентация на всеки проект. Гласуването ще се осъществява с натискане на бутона "Харесвам/Like"

Вотът на публиката ще спечели проектът, събрал най-голям брой харесвания от гражданите Другите двама победители ще бъдат определени от компетентно жури, а официалното обявяване на трите проекта, преминаващи към втория етап от надпреварата, ще се състои на 10 април 2024 г.

В етап II на конкурса ще се проведат срещи с тримата участници, на които те трябва да представят техническа обосновка, остойностяване и концепция за същинската реализация на стенописа.

Окончателен победител в конкурса и изпълнител на проекта ще бъде избран и обявен на 10 май 2024 година.

Самото изпълнение ще стартира след като приключат съгласувателните процедури с Община Велико Търново, НИНКН и Министерство на културата.

Ротари клуб - Велико Търново е организация на доброволци и дарители, великотърновци, милеещи за благото на старата столица на България. През десетилетията на своето съществуване великотърновските ротарианци са допринесли със своите действия за подобряване на средата и живота във Велико Търново в почти всички възможни направления. В това начинание, както и във всички други до този момент, те работят така, че да вдъхновяват и увличат в общоградските каузи и други граждани, организации и институции. Затова мнението на гражданите е важно и ще бъде съществена част от оценяването и избора на проект-победител на финала на конкурса.


Ключови думи
Ротари „Търновските благодетели” стенопис