Събота, 27 Апр 2024
            
Лясковец Общество

Кметът на Лясковец Васил Христов попи управленски опит от свои предшественици

  18.03.2024 11:24
Кметът на Лясковец Васил Христов попи управленски опит от свои предшественици

Управленски, но и житейски опит попи кметът на Лясковец Васил Христов от свои предшественици. По повод 144 г. от обявяването на Лясковец за град Христов и заместникът му Емилия Жилиева поканиха на среща предишни кметове и заместник-кметове, за да чуят техните критики и идеи, но най-вече за да им благодарят за всичко, което са оставили след себе си.

Всеки от предишните управляващи е оставил диря в историята на Лясковец. Лясковец винаги е бил място на хора, които впечатляват с духа си. Лясковец са те, но и ние, които работим днес и които искаме да дадем своя принос. Благодаря ви, че сте тук, за да създадем своеобразен мост във времето, обърна се към гостите Васил Христов.

За срещата в Община Лясковец дойдоха Тоню Икономов, кметувал в периода 1971 – 1985 г., Иван Вълчев, поел управлението след Икономов, и Димитър Дервишев. Срещата уважиха и заемалите поста зам.-кмет в различните мандати инж. Станислава Банова, Минка Кожухарова, инж. Елена Григорова, Мариан Точев, Георги Петров. Георги Петров е и бивш председател на Общинския съвет в Лясковец и като такъв имаше още теми за разговор с настоящия председател Сергей Добрев. Лични причини възпрепятстваха към срещата да се присъедини Христофор Калянджиев, кмет на общината в периода 1991 – 1995 г.

За трудности, но и за успехи през мандатите си разказаха предишните кметове.

След встъпването му в длъжност например Тоню Икономов намерил в кметския кабинет един-единствен разходен ордер за пътуването на лясковски спортисти за състезание. За сметка на това обаче в периода 1971 – 1985 г. в Лясковец са изградни 3 детски градини и ясла, разширена е поликлиниката, довършен е околовръстният път, без който днешният трафик щеше да минава през центъра на града, тръгва водата от „Йовковци“ и т. н. По наше време се работеше по-оперативно, призна Икономов, пожелавайк успех на сегашния кмет и екипа му.

Ще имате много работа и много да преживеете. Включително разочарования, предупреди Иван Вълчев. Вълчев даде примери - огромната радост при вдигането на II корпус на училището „Максим Райкович“ и разочарованието заради спортната зала. Когато решите нещо и сте твърдо убеден в него – направете го. Пазете общинското имущество, поръча Иван Вълчев.

Димитър Дервишев пък припомни историята около Бюрото по труда в града. По време на неговото кметуване имало решение най-близкото такова бюро да е в Горна Оряховица, но след настояване на тогавашната местна власт в Лясковец и със съдействието на зам.-министъра по онова време Стефан Стайков в Народното сърбание влиза предложение за утвърждаване на още три бюра – 2 в София и 1 в Лясковец.

Да има какво да остави след себе си пожела на кметския екип инж. Елена Григорова, била заместник на предишния управник на Лясковец д-р Ивелина Гецова. Идеи даде Георги Петров – за създаването на картинна галерия например. А Минка Кожухарова пожела на Васил Христов най-важното – изграждането на екип, който да работи с жар и амбиция за община Лясковец. Впрочем Минка Кожухарова е работила и при тримата бивши кметове, били на срещата.

Понякога зам.-кметът е по-запознат с детайлите. Всеки кмет си мисли, че неговият мандат е най-труден, но истината е, че всеки мандат е различен и труден по различен начин. Със сигурност няма да е лесно и за вас, сподели и инж. Станислава Банова. Мариан Точев, който към днешна дата е кмет на Джулюница, посъветва проблемите да бъдат решавани едновременно в цялата община, не само в град Лясковец.

Идеите и препоръките са от огромна полза за всички ни. А добрата оценка, която чух за първите месеци от сегашния мандат, задължава да работим още по-отдадено. Намеренията ни са да превърнем тази среща в традиционна, за да обединим опита на всички наши предшественици с желанието и стремежа ни да надграждаме постигнатото от тях в името на община Лясковец, сподели след срещата Васил Христов.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
Васил Христов среща кметове Лясковец