Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Мащабно учение на полицаи, огнеборци, медици и доброволци проведоха между Велико Търново и Дебелец

  14.03.2024 15:41
Мащабно учение на полицаи, огнеборци, медици и доброволци проведоха между Велико Търново и Дебелец

Структури на МВР, Спешна помощ и БЧК тестваха готовността си за действие и координация в рамките на мащабно учение на тема „Действие при пътнотранспортно произшествие вследствие на наводнение“. То се проведе днес на пътя жп гара – Дебелец – кв. „Чолаковци“ във Велико Търново. Пресъздадена бе ситуация, в която в резултат на паднали обилно количество валежи се е образувала приливна вълна, в коритото на река Белица е отнесен лек автомобил, а на моста над реката е възникнало пътнотранспортно произшествие с пострадали.

Активиран е временен оперативен щаб. Предприети са действия за изваждане на падналия автомобил от екипи на РД „ПБЗН“ – Велико Търново посредством алпийски способ и с помощта на санитарно-спасителен плаващ всъдеход тип амфибия, както и по изваждане на пострадали граждани от катастрофиралите автомобили.

Участниците в тренировката демонстрираха умения за принудително спиране на превозно средство, навлязло в участъка на произшествието, чийто водач и пътник не са изпълнили полицейско разпореждане.

Дейностите на съвместната тренировка наблюдаваха заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин, заместник-директорът на ГД „ПБЗН“ старши комисар Любомир Баров, областният управител Ивайло Здравков, директори на Регионални дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от 12 области в страната и съответните началници на сектор „Пожарогасене и спасителни дейности“.

Демонстрираните умения показват, че структурите на МВР имат сили и средства да се справят в реални критични ситуации, отбеляза зам.-министър Ценкин. Той подчерта, че един от приоритетите на ръководството на МВР е подобряването на материалната база и техническото оборудване, както и повишаване квалификацията на служителите и в подкрепа на това уточни,  че е започната процедура за доставка на над 200 пожарни автомобила.

Учението се проведе в изпълнение на проект „Надграждане на капацитета на реагиращите структури за съвместна реакция при възникване на опасност за безопасността на движението по Републиканската пътна мрежа и повишаване познанията на гражданите относно тяхното поведение при тези ситуации“ . То бе реализирано с участие на служители от РД „ПБЗН“ – Велико Търново, ОДМВР, екипи на Спешна помощ  и БЧК.


Ключови думи
учение Кирил Ценкин