Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Внимание! Предстои мащабно учение за действия при ПТП вследствие на наводняване

  11.03.2024 16:23
Внимание! Предстои мащабно учение за действия при ПТП вследствие на наводняване

На 14 март 2024 г. от 09,30 ч. на пътя жп гара – Дебелец – кв. „Чолаковци“ във Велико Търново ще се проведе мащабно учение за действия при пътно-транспортно произшествие вследствие на наводняване. Целта на мероприятието е да се провери степента на подготовка на структурите на МВР при ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата ситуация, да се подобри координацията между отделните институции, както и на познанията и уменията им за работа със специализирана техника, да се проиграе системата за оповестяване и спазването на изискванията за безопасност при ликвидирането на подобен род произшествия.

Сценарият предвижда учението да се проведе в четири етапа – евакуация на пострадал гражданин от катастрофирал автомобил, паднал в река Белица. За целта ще бъде използван „Алпийски способ“ и санитарно-спасителен плаващ всъдеход Амфибия; извършване на аварийно–спасителни действия по изваждане на затиснати граждани при възникнало ПТП, след моста на Дебелец; извличане на автомобил от коритото на река Белица; използване на ленти за принудително спиране на автомобил, навлязъл в участъка на произшествието, чийто водач отказва да изпълни полицейско разпореждане.

Учението се провежда в изпълнение на проект „Надграждане на капацитета на реагиращите структури за съвместна реакция при възникване на опасност за безопасността на движението по Републиканската пътна мрежа и повишаване познанията на гражданите относно тяхното поведение при тези ситуации“

То ще бъде реализирано с участие на служители от РД „ПБЗН“ – В. Търново, ОДМВР – В. Търново, Спешна помощ – В. Търново и БЧК – В. Търново.

Снимката е илюстративна - архив 


Ключови думи
учение ПТП наводняване