Неделя, 08 Сеп 2024
            
Общество

Социалните мрежи преляха от снимки на бели ивици в небето, докато страната е домакин на въздушно учение на България, Италия, Литва и Румъния

  06.10.2022 16:02
Социалните мрежи преляха от снимки на бели ивици в небето, докато страната е домакин на въздушно учение на България, Италия, Литва и Румъния

Стотици снимки на бели ивици в небето заляха днес търновските и горнооряховските групи в социалните мрежи. Коментарите под тях интерпретират по различен начин гледката – от конспиративни теории как ни пръскат с химически субстанции и вируси до заигравки с 5G мрежата на мобилните оператори и влиянието, коeто оказва тя.

Разбира се, всеки има пълното право да възприема света около себе си както прецени за добре. Но още на 3 октомври Министерството на отбраната анонсира международна летателна тренировка, която ще се проведе в небето на българска територия. Страната ни е домакин за пети път на „European Spartan Exercise 2022“ (ESE 2022). Тренировката ще продължи до 14 октомври с участието на летателен и инженерно-технически състав на военнотранспортни самолети C-27J Spartan от България, Италия, Литва и Румъния.

Основни райони за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели, са летищата Безмер и Чешнегирово. За повишаване на интензивността на мисиите на участващите екипажи те ще могат да планират задачи за симулирано десантиране на хора и товари, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени задачи и в района на летище Долна Митрополия. Екипажите ще изпълняват полети на малка височина, тактически полети, които са свързани с различни сценарии, както и задачи по преодоляване на ПВО на страната.

В структурата за командване и управление на летателната тренировка са включени представители на страните-участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана - българският офицер от Военновъздушните сили подполковник Виктор Брясков. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи ще бъдат под ръководството на тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия подполковник Денис Иноченти.

Ще бъдат планирани задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от ВВС. В сценария на учението ще бъдат отработени процедури за авиационна медицинска евакуация съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Италия, Литва и Румъния.

Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise - 2022“ е полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна.

Международната летателна тренировка се провежда от 6 години като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J от страни-членки на Европейския съюз. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочена към синхронизиране на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав.


Ключови думи
учение
Последни
Седмицата
Анкета