Събота, 24 Фев 2024
            
Общество

19 ноември е Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

  19.11.2023 06:56
19 ноември е Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

С резолюция на асамблеята на Обединените нации от 26 октомври 2005 г., за повишаване безопасността на движение по пътищата в целия свят се отправя апел към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2023 г. за този ден е определен 19 ноември. 
Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на страната и в област Велико Търново стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.
Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността в обществото ни. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите, а болката и страданията на семействата и близките на загиналите са неописуеми. 
И тази година в Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия ще отдадем почит и уважение към жертвите – по традиция във всеки храм ще бъдат отслужени възпоменателни литургии и ще изкажем съболезнования на близките. Редно е да изразим и благодарност към полицаи, пожарникари, лекари, към онези които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за спасяване на живота им.
От началото на годината до 16 ноември на територията на област В. Търново са регистрирани 254 тежки катастрофи, в които са загинали 21 граждани и са ранени 344. За същия период на мината година в областта са били регистрирани 227 тежки пътни инцидента, при които са загинали 24 граждани, а други 325 са пострадали. 
Анализите от тази черна статистика показват, че голяма част от тези тежки инциденти са предотвратими. Те са резултат от пропуски в обучението, възпитанието и дисциплината на участниците в движението, на пропуски и недостатъци в пътната инфраструктура, на недостатъчна техническа изправност на автомобилния парк.
Освен да почетем паметта на онези, които вече не са сред нас, този ден е и време за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура на пътя. Осъзнаване, че безопасността на движение по пътищата е споделена отговорност и мерките за нейното подобряване трябва да намерят място в ежедневието на всяко семейство, в учебните заведения, институциите, отношенията в обществото ни. Би било добре всеки един от нас да направи равносметка на собственото си поведение и дисциплина на пътя.

Защото така наречената черна статистика в полицейските сводки се пише с участието на всеки един от нас. Пътнотранспортните произшествия са резултат от човешки грешки, повечето от които биха могли да бъдат предвидени и избегнати.


Ключови думи
ПТП
Последни
Седмицата
Анкета