Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица млади червенокръстци и Комисията за борба с противообществените прояви при подрастващите започват информационна кампания по оказване на първа помощ

  08.03.2024 15:42
В Горна Оряховица млади червенокръстци и Комисията за борба с противообществените прояви при подрастващите започват информационна кампания по оказване на първа помощ

Български младежки червен кръст при СУ "Вичо Грънчаров" и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица започват кампания с инструкции за оказване на първа помощ при животозастрашаващи инциденти. Инициативата е под надслов „Академия първа помощ. Преди да дойде линейката“.

За кампанията вече са изготвени информационни видеа, в които горнооряховските доброволци на БМЧК показват базови действия при различните спешни състояния.
В специалните кратки филмчета младите червенокръстци сами демонстрират действията при критична ситуация. С това организаторите и партньорите на кампанията имат за цел да популяризират и доброволчеството.

Всеки вторник епизод от поредицата "Академия първа помощ. Преди да дойде линейка" ще бъде публикуван във фейсбук страницата на Община Горна Оряховица. 

Информационната кампания предвижда още образователни лекции на тема "Азбука на първата помощ" в няколко от средните училища в града. Те ще се проведат по график, като на учениците ще бъдат предоставени специално изработени нагледни материали и брошури, отнасящи се до някое от следните събития: сърдечен арест, кръвотечения, гълтане на език, обгазяване, счупвания/фрактури, изгаряния и др. Ще бъде отделено внимание и на сексуалното образование. В някои от лекциите ще се включат представители на Женско благотворително дружество "Свети Мина", както и на великотърновския филиал на Медицински университет – Варна.
Целта на кампанията е да се подобри общата подготовка на подрастващите и възрастните за справяне при инциденти и вземане на решения относно безопасността и сигурността в критични ситуации.


Ключови думи
БМЧК СУ Вичо Грънчаров