Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Единадесетокласничка от ПМГ стана част от екипа на „Тинузавър“, провел серия от STEM работилници и обучения по роботика и електроника в Йоханесбург

  05.03.2024 11:47
Единадесетокласничка от ПМГ стана част от екипа на „Тинузавър“, провел серия от STEM работилници и обучения по роботика и електроника в Йоханесбург

В периода 19-23 февруари екипът на Тинузавър проведе серия от STEM работилници и обучения по роботика и електроника в Йоханесбург, Южна Африка. В инициативата се включиха ученици от 11 училища в града и региона заедно с техните учители. Работилниците  се проведоха в Sci-Bono Discovery Center, който е може би най-популярното и емблематично за Йоханесбург образователно и изследователско пространство.

На официалното откриване, което се състоя на 19-ти февруари, присъстваха представители на посолството на България в Претория, представители от Министерството на основното образование (DBE) и Министерството на висшето образование и обучението (DHET).

Всяко от децата получи комплект електронни платки за сглобяване тип Tinusaur Kids.Micro, а Невен Боянов - основателя на Фондация Тинузавър, и екипът му ги научиха как да работят с поялник и как успешно да си сглобят миниатюрен компютър. Част от екипа на Тинузавър е и единадесетокласничката София от ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново, която преподава на най-малките ученици на възраст между 8 и 12 години. След това учениците написаха първата си програма чрез блоково програмиране с помощта на платформата Блоктину.

Последния ден беше проведено специализирано обучение за преподаватели, на което те бяха подготвени да продължат инициативата през идните месеци, за да могат повече ученици от Южна Африка да усвоят знания и умения необходими в 21ви век.

Тази инициатива се реализира благодарение на сътрудничеството на няколко организации: Фондация Тинузавър, BCause (България), CAF America (САЩ) и CAF Southern Africa (РЮА), и е само началото на вече планирано дългосрочно сътрудничество.

Сн. личен архив „Тинузавър“


Ключови думи
Тинузавър