Неделя, 02 Oct 2022
            
Други

Образователната платформа „Тинузавър” очаква подкрепата на Велико Търново

  30.01.2020 14:47
Образователната платформа „Тинузавър” очаква подкрепата на Велико Търново

Оригиналната великотърновска разработка „Тинузавър” – платформа за обучение по програмиране, математика и физика е в ТОП 5 на финала на ПРОМЯНАТА. Днес Невен Боянов, Ивайло Николов и Ваня Димитрова  - част от основния екип, създател на продукта, представиха „Тинузавър” чрез медиите пред широката аудитория и призоваваха великотърновци да гласуват за тях онлайн, до 3 февруари.

 Преди дни екипът се завърна от първото си участие на Bett Show 2020 в Лондон с интересни международни предложения за партньорство. В Лондонското изложение – най-голямото за иновации и технологии в сферата на предприемачеството, с фокус към образованието, България участва за първи път със свой щанд. Инициатори за това именно хората от „Тинузавър” и се похвалиха, че техния проект е бил от най-атрактивните продукти сред малките компании.

Особен интерес към тях и към пилотно представяне на комплекта за хардуер и платформата са проявили представители на училища и университети от Нигерия и Южна Африка, Латинска Америка, започнали са и преговорите.

Невен Боянов обяснява това както с качеството на продукта, така и с ниската му себестойност – около 20 лв. Екипът предоставя се и методически ръководства за обучение на учители, създадени от тях. Всъщност, и в основният екип, който е от 6 човека, и в разширения до 12, всички са преподаватели, освен че са инженери, програмисти, икономисти.

 Екипът на „Тинузавър” обаче има амбицията да завладее европейския и световен пазари.

 Тримата показана създаден от тях комплект, в който се съдържа 3 базови платки и програматор, от които всяко дете с поялник и др. инструменти може да си сглоби малък компютър. Един е продукт, който представя по уникален начин ученето на математиката, програмирането, физиката. „Това, което го прави различен, е, че учениците могат да се научат как се създава един компютър от нулата. И после да го програмират”, обяснява Невен Боянов.

„Всеки един участник после може да предложи идея, да направи нещо вкъщи сам, да го обсъди с нас, да му помогнем. Което вече се е случвало няколко пъти. По този начин ние отключваме креативността на децата, на учениците, студентите, въобще, на любителите на електронни устройства” допълни Ивайло Николов.

След сглобяването учителят преподава на децата как да напишат програми за този малък компютър. А самият преподавател ползва учебни материали и сборници, сътворени от екипа. В тях са описани стъпка по стъпка какво ще се учи във всеки един час. Всичко това екипът на „Тинузавър” е създал в продължение на 4-5 години. Първо за собствените курсове, а от две години решили, че могат да го споделят с колегите си.

Има разработени курсове и за абсолютно начинаещи, като създателите смятат, че най-оптималната долна възраст е 4 клас.

 Атрактивният пример, който иноваторите изтъкнаха е, как с едно малко компютърче може да се направи светофар. Покрай него децата научават какво е алгоритъм и как да го приложат, за да светне първо зелената светлина, например.  После с надграждане и усложняване, се получават продукти абсолютно с практическо изражение. Така преди да започнат да решават задачата, децата знаят какъв краен резултат да очакват. Тримата подчертаха обаче, че не продават играчки, а предоставят образователна платформа. И искат да научат децата да влязат в професиите на бъдещето.

 В събота, 1 февруари, от 11 часа, в офиса им на ул. „Независимост” 3 (ГУМ) ще има отворена работилница, където деца и любопитни могат да разберат повече за „Тинузавър” и на място да видят как стават нещата.

 Проектът се бори за място в челната тройка на ПРОМЯНАТА, което може да стане, ако великотърновци го подкрепят.

Ана Райковска

 


Ключови думи
тинузавър ПРОМЯНТА
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати