Събота, 27 Апр 2024
            
Други Лясковец

Надпревара за най-красиви мартеници, пана и кукли се проведе в Лясковец

  01.03.2024 17:06
Надпревара за най-красиви мартеници, пана и кукли се проведе в Лясковец

Над 60 деца от цяла България се включиха в лясковския конкурс за изработка на най-красива мартеница. Арт състезанието, посветено на символите, предвестници на пролетта, бе организирано за поредна година от читалище „Напредък-1870”, клуб „Млад етнограф” и Музей на гурбетчийското градинарство, подкрепени от Община Лясковец. В тазгодишната надпревара участници имаше от градовете В. Търново, Горна Оряховица, Лясковец и от далечни населени места в четирите посоки на България като Видин, Силистра, София, Бургас, Ямбол, Сандански и други.

Конкурсът „Бяло и червено“ е инициатива, насочена към запазване на българските традиции и обичаи и насърчаване творческите заложби сред децата. Всички те сръчно се справиха с поставената задача да изработят автентични мартеници, пана и обемни бяло-червени кукли. Талантът и фантазията на децата впечатлиха журито, което бе истински затруднено да избере най-красивите сред всички получени мартенски изделия. Достоверността, автентичността, художествената стойност и оригиналност бяха основните критерии, които авторитетната комисия търсеше при оценяването. Журито в състав ръководителят на клуб „Млад Етнограф“ Николай Марков, председателят на читалището организатор Васил Русев и музейните служители Силвия Ботева и Иванка Костадинова избра много трудно най-добрите майстори на бяло-червения символ.

Тази година изложбата от всички творби, получени за надпреварата, беше експонирана в конферентната зала на Музея на градинарството. За най-добрите имаше награди, като по регламент участниците бяха разпределени по възрастови групи - до 8-годишна възраст, между 8 и 12 години и 12-18-годишни.

В първа възрастова група в изработката на мартенички първенци в надпреварата са Мартин Ранчев от Първомайци, втора е Теодора Иванова от ДГ „Радост“ в Лясковец, а трета е Мартина Милева от Горна Оряховица. В групата на по-големите в призовата тройка са Хазал Февзи от разградското село Самуил, Петя Атанасова от Стралджа и творци от село Асеневци с групова изработка на мартеници. Тук е присъдена и Специална награда за Виктория Бозова от град Килифарево. При младежите в голямата група най-красивите мартенички създадоха Десислава Милкова от Павликени, втори са ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ във В. Търново за цялостно представяне, а третото място е за Киара Апостолова от Несебър.

В категория „Пана“ при най-малките победител е ДГ „Миньорче“ от гр. Перник. Във втора възрастова група наградата спечели Симеон Петров, а при учениците от горен курс за най-хубаво пано е наградена Преслава Мелконян – последните двама от СУ „Вичо Грънчаров“, Г. Оряховица. В групата на горния курс ученици поради големия брой изключително красиви пана оценяващите присъдиха и Специална награда – тя е за труда на ученици от ПГХТ „Асен Златаров“, Г. Оряховица.

Затруднение журито срещна и при определяне на победителите в категория „Обемна кукла“. Там призовите места са за деца от Център за специална образователна подкрепа „Св. Теодосий Търновски“ - В. Търново, за Сияна Стефанова от горнооряховската ДГ „Здравец“ и за колективния труд на децата от втора група „Лъвчета“ на ДГ „Васил Левски“, гр. Свищов. Две Специални награди имаше - за Ралица Стаматова от лясковската ДГ „Славейче“ и за обемна кукла, сътворена от деца от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ , село Овча Могила.

Една от най-красивите творби в раздел „Обемна кукла“ беше тази на Клуб по екскурзоводство при Център за подкрепа за личностно развитие при Общински детски комплекс - Велико Търново, с ръководител Катерина Токушева. Еднометровите Пижо и Пенда организаторите подариха на кмета на Община Лясковец Васил Христов с пожелание да носи на жителите и на местната власт здраве и благоденствие, каквото е всъщност предназначението на този български символ. С подаръка на градоначалника бе украсена фасадата на общинската сграда. Организаторите споделиха, че част от творбите, участвали в конкурса, ще бъдат дарени на потребителите на Домашния социален патронаж в Лясковец, а друга част ще бъде заделена и продадена благотворително в навечерието на Баба Марта в следващата година. Идеята е с този жест да внесат уют в живота на хора в затруднено положение.

За обществеността изложбата е на разположение за разглеждане всеки делничен ден в Музея на градинарството до 5 март включително.


Ключови думи
Клуб Млад етнограф