Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Инициативен комитет потърси съдействието на областния управител Ивайло Здравков за ремонт на църквата в Ресен

  01.03.2024 11:32
Инициативен комитет потърси съдействието на областния управител Ивайло Здравков за ремонт на църквата в Ресен

Инициативен комитет от Ресен потърси съдействието на областния управител Ивайло Здравков за намиране на средства за стогодишния храм „Свети Димитър“ в селото. На срещата присъстваха кметицата на селото Радослава Иванова, председателят на комитета Иван Рашков, както и две дами от комитета.

Те споделиха тревогата си от това, че покривът на църквата в Ресен, която е осветена през 1924 г. и е една от най-големите в България, е повреден на няколко места. В следствие на течовете са започнали да се рушат части от таваните в някои помещения, рони се мазилка, стенописите са заличени и има счупени прозорци. Поражения има и по фасадата на храма, а последният ремонт на покрива, който обаче е бил частичен, е правен преди 20 години.

Инициативният комитет разполага с КСС за цялостен ремонт. За него са нужни 76 000 лв., като до момента чрез различни кампании са събрани около 40 000 лв. Дарител е обещал, че ще осигури безвъзмездно керемиди, но да се съберат останалите средства е почти непосилно за местните хора.

„Наш съгражданин със собствени средства издаде книгата със спомени на епископ Николай Макариополски, родом от Ресен и гордост за селото. Книгата се предлага благотворително в помощ на делото ни. Поставихме и дарителници в търговските центрове на селото и имаме открита сметка на името на Църковното настоятелство. Обърнахме се за съдействие към Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, писахме до Светата Великотърновска Митрополия и до Община Велико Търново“, разказа кметицата на селото Радослава Иванова.

Областният управител Ивайло Здравков пое ангажимент да отнесе проблема чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Той разясни начините и процедурата за това храмът да кандидатства за отпускане на средства до Областната ресорна комисия, а експертите от Областна администрация Велико Търново ще окажат пълно съдействие на Инициативния комитет.


Ключови думи
църква Ресен