Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Никой не е по-голям от хляба – напомнят го днес в Ресен

  29.06.2024 06:32
Никой не е по-голям от хляба – напомнят го днес в Ресен

11-о издание на  празника на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба” ще се проведе днес, 29 юни, в с. Ресен. Той ще започне в 10.00 часа в салона на местното читалище.

Празникът на хляба е с конкурсен характер в два раздела – автентичен фолклор за песни, обичаи и индивидуално изпълнение и кулинария. Ще бъдат представени „Автентични обредни хлябове“ и „Съвременна кулинария“. Всички участници сами ще аранжират кътовете и масите,  пригодени за кулинарното изложение. В конкурсната програма тази година ще се включат гости от 16 населени места от 12 общини.

В извънконкурсната програма ще участват танцово студио „ДИНАМИК” при Център за подкрепа и личностно развитие Общински детски комплекс – Велико Търново; групата за стари градски песни „Незабравима“ при Клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“ – с. Ресен; Мъжка певческа група „Георги Измирлиев“ при Клуб на пенсионера и инвалида „Елена Грънчарова“ – Горна Оряховица и група за обработен фолклор „Здравец“ при народно читалище „Просвета“ – с. Стефан Караджа, община Вълчи дол.

За всяка една категория в раздел „Автентичен фолклор” са предвидени златен, сребърен и бронзов медал, а при раздел „Кулинария” отличените ще получат диплом и плакет и три специални награди. Ще бъде връчена и награда на кмета на с. Ресен, на председателя на читалището в населеното място. Всички участници ще получат грамоти и традиционна ресенска погача.

Оценяващото жури ще е с председател архимандрит Георгий - игумен на Преображенския манастир, родом от с. Ресен и пазител на изконните ресенски традиции, и членове Цанка Добрева – дългогодишен художествен ръководител на самодейните колективи към Народно читалище „Народна просвета 1874“ с. Ресен и почетен читалищен деятел и Яна Георгиева -  собственик на фирма в населеното място и дизайнер.

Предвидено е и изложение на хлебни продукти. По време на празника всеки ще може да опита от вкусните ресенски мекици.

Тази година се навършват 150 читалище в с. Ресен и всички фестивали, празници и участия на самодейците са посветени на този юбилей, който ще бъде отбелязан на 1 ноември. Ето защо, на 29 юни – Петровден Читалищното настоятелство по време на „Никой не е по-голям от хляба“ ще обяви своята дарителска кампания – „Да запазим миналото, за спасим настоящето, за  да го има бъдещето“. Събраните средства на място в културната институция и по банков път ще са за ремонт на сградата й – на покрива, стълбището, за закупуване на нови завеси и други частични ремонти.

Организатори на фестивала за хляба в с. Ресен са местното читалищно настоятелство при Народно читалище „Народна просвета 1874” в партньорство с Кметството, местните Хлебозавод „Яна 1” и ЕТ „Фоер-Петър Добрев” и  Община Велико Търново.


Ключови думи
празник на хляба Ресен