Неделя, 28 Апр 2024
            
Други Лясковец

В Лясковец си пожелаха щедри дарове на земята да наградят труда на лозари и винари

  14.02.2024 13:12
В Лясковец си пожелаха щедри дарове на земята да наградят труда на лозари и винари

Един от най-колоритните празници посрещнаха днес в Лясковец. Както традицията повелява, почетени бяха лозарите и винарите – със зарязване на лозите, леене на вино и редене на благословии да покълне пак  зрънцето надежда, скътано в лозовите пръчки, да е по-голям добивът през новия сезон.

Празникът бе организиран от Община Лясковец и читалище „Напредък 1870“, със съдействието на „Тотал вини“, „Лозови хълмове“, „Lege Artis“ и фирмите „Стефанов“ и „Сталеф“.

За втора година домакин на ритуалното зарязване бе семейство Тахрилови. В техен масив гостите на празника благословиха Негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий и отец Богдан, а лозите зарязаха кметът на Лясковец Васил Христов, председателят на Общинския съвет Сергей Добрев, зам.-областният управител Валентин Михайлов, зам.-кметът Емилия Жилиева. Специален гост е делегация от побратимения на Лясковец румънски град Виделе, водена от кмета Николае Бъдъною, който също се включи в ритуала.

Малко по-късно празникът продължи на площад „Възраждане“ в центъра на Лясковец.

За мен е истинско удоволствие да ви приветствам в деня на св. Трифон. От десетилетия в Лясковец се отглеждат сортове лозя, от които с грижа и любов се прави вино с неповторим вкус и аромат. И днес като достойни наследници на старите лясковски градинари, лозари и винари заедно изпълнихме древния ритуал с молитва за берекет и благополучие за стопаните на лозята. Да пожелаем на майсторите още успехи, нека Бог пази продукцията им от стихии и да ги дари с изобилен плод, нека новата стопанска година е плодородна, богата и здрава, да е щедра, с по-малко трудности в отгреждането на лозята и майсторенето на вината. Да се раждат тежки гроздове за качествено вино, с което да вдигаме наздравица с добри приятели и гости, пожела кметът Васил Христов.

По традиция бяха обявени победителите в традиционния за Лясковец конкурс за домашно вино. Тази година в двете категории – бяло и червено, участват общо 52 вина. Те бяха оценявани от жури от енолози с председател инж. Маргарита Георгиева и членове инж. Свилен Георгиев и инж. Стефан Демиев.

Тази година „Сталеф“ ЕООД даде своя специална награда. Управителят на дружеството Иван Кристев връчи съд за вино за производителя на най-добро червено вино Галя Мухтанова. Наградите на Община Лясковец пък връчи кметът Васил Христов.

При червените вина първите три места заеха Пепа Банова, Тодор Дамянов и Йордан Мухтанов. При белите първо, второ и трето място заеха съответно Йордан Мухтанов, Димитър Тахрилов и Димитър Байчев.

От свое име награди даде и Клубът на виното в Лясковец с председател Пламен Георгиев. Те отидоха при Светломир Стоянов за неговото бяло вино и при Атанас Иванов за червено.

Майсторите винари наградиха и от „Lege artis“ – от Калин Върбанов ги поручиха Димитър Тахрилов и Галя Мухтанова за бяло вино и Владимир Николов и Светломир Стоянов за червено.

Традиция било за старите лясковчани, когато зарязват, да окачват на чуканите черните си калпаци – тъй черно да станело гроздето и да се лее виното с тръпвичия си вкус и богат аромат, разгарящо страстите, възхвалявано в притчи и легенди. Та дано през тази година щедри да са даровете на земята, заслужена награда за труда на лозарите, пожелаха си в Лясковец на днешния Трифон Зарезан.


Ключови думи
Лясковец Тахрилови Трифон Зарезан Васил Христов