Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Със зарязване на лозите и дегустации на домашни вина селищата в община Горна Оряховица посрещат 14 февруари

  13.02.2024 13:03
Със зарязване на лозите и дегустации на домашни вина селищата в община Горна Оряховица посрещат 14 февруари

Със зарязване на лозите и дегустации на домашни вина в населените места на община Горна Оряховица ще бъде отбелязан Денят на лозаря и винаря – 14 февруари.

В Първомайци ритуално зарязване на лозите ще започне в 10.00 ч. В празника ще вземат участие самодейците от Групата за изворен фолклор при НЧ „Иван Вазов – 1883“.

В същия час започва и честването Горски долен Тръмбеш. След ритуалното зарязване на лозите ще се проведе дегустация на домашни вина и ще бъде избран „Цар на виното“.

В 10.00 ч. започва и празничното веселие в Драганово, където също ще има ритуално зарязване на лозите, дегустация и конкурс за най-хубаво домашно вино. В празничната програма ще вземат участие местни самодейни състави.

Празникът на лозаря и винаря ще бъде отбелязан и в Писарево. Зарязването на лозите там ще започне в 10.30 ч. В празничната програма ще се включи Групата за народно пеене „Димана“ при НЧ „Съгласие – 1905“.

В 10.30 ч. започва честването в Етнографския музей в Долна Оряховица. Обичаят по ритуалното зарязване на лозите ще бъде пресъздаден от самодейци на пенсионерски клуб „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“ в Долна Оряховица. От 11:00 часа ще бъде отслужен празничен водосвет. В 11:30 ще бъдат обявени резултатите от конкурсната част за най-добрите домашни вина от региона.

Празникът в Крушето ще започне в 10.30 ч. с ритуално зарязване на лозите, а от 12.00 ч. в Клуба на пенсионера ще има конкурс за най-добро вино.

Честването на Деня на лозаря в Стрелец ще започне в 11.00 ч със зарязване на лозите. В този час започва и ритуалът по зарязване в Поликраище. Веселбата ще продължи с дегустация на домашни вина и винена фиеста.

В Янтра празникът ще започне от 12.00 ч. Обичаят по зарязване на лозите ще бъде пресъздаден от Групата за изворен фолклор.

Също в 12.00 ч. но на 15 февруари ще празнуват във Върбица с възстановка на обичая по зарязване на лозите и фолклорна програма.


Ключови думи
Трифон Зарезан община Горна Оряховца