Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Община Горна Оряховица пуска за продажба стари апартаменти, за да построи нов жилищен блок

  27.01.2024 14:48
Община Горна Оряховица пуска за продажба стари апартаменти, за да построи нов жилищен блок

Три общински жилища, които да бъдат продадени на наемателите си, бяха включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост в Горна Оряховица. На вчерашната си сесия съветниците се съгласиха в списъка да влязат апартаменти на улиците „Хан Крум“ и „П. Р. Славейков“. Точката обаче се оказа доста разгорещена.

Тона зададе Петър Гайдаров, според който липсва стратегия за управление на общинския жилищен фонд и според който към днешна дата той е по-скоро разход, отколкото актив за Общината. Нужно е да се направи анализ и оценка на състоянието на общинския жилищен фонд и жилищните нужди, нужно е да се определи процент от общия фонд за резервен, да се ограничат срокът на договора за настаняването под наем и възможностите за удължаване, да се повиши базовата наемна цена, която да се актуализира плавно, бяха само част от предложенията на Гайдаров.

Той предложи да бъде създадена специална сметка, в която да влизат събраните от продажбата на общински жилища суми, а тези суми да се използват само за реновация на такива жилища. Гайдаров предложи също да се търсят възможности за изграждането на нови жилища, а всичко, което би влязло в стратегията за общинските жилища, да бъде с финансова рамка.

Законът описва точно какви сметки може да има Общината и такава е невъзможна, обясни главният счетоводител Даниела Караиванова. Екскметът инж. Добромир Добрев предложи парите да не бъдат заделяни в сметка, но да се приеме от ОбС, че могат да се изразходват само за изграждане на нови жилища.

В крайна сметка си остана предложението на администрацията без изменения, но дебатът продължи и при разглеждането на трите конкретни предложени продажби.

Според някои съветници цените са много високи – 1000 лева на квадрат за стари апартаменти. Могат ли наемателите да си позволят такива цени? В крайна сметка те са пожелали да си купят апартаментите, никой не ги задължава да го правят. Ако цената не ги устройва, си остават наематели, обясни Иван Димитров – председател на комисията „Общинска собственост и приватизация”.

Дебатите сега са само за три апартамента, но всъщност става дума за желанието на Общината да продаде една значителна част от общинските жилища. Повечето са стари, амортизирани и са тежест като поддръжка. Идеята е да се продадат, а със средствата да се изградят нови общински жилища, които да се използват за привличане на недостигащи кадри – било на Болницата, било на самата Община.

В момента се прави пълна ревизия на общинските жилища. И със сигурност ще се изработи и стратегия за управлението на жилищния фонд, увери зам. кметът Анелия Христова.


Ключови думи
общински жилища Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета