Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Четири големи улици ще бъдат ремонтирани основно в Горна Оряховица през 2024 г.

  28.01.2024 10:34
Четири големи улици ще бъдат ремонтирани основно в Горна Оряховица през 2024 г.

„Пирот”, „Мано Тодоров”, „Васил Априлов” и „Христо Смирненски” ще са първите улици с основен ремонт от 30-те милиона, които държавата дава за инфраструктурни проекти на Община Горна Оряховица.

Ремонтът ще е пълен – от ВиК мрежата, с отводняване, асфалт, бордюри, тротоари и улично осветление. За улиците има строително разрешение, но тъй като няма за водопровода, той ще се направи от ВиК като неотложен ремонт, обясни кметът Николай Рашков, който е категоричен, че улици вече ще се правят само по този начин - с подменена ВиК мрежа. Кръстовището до „Емга Маркет“ ще стане с кръгово движение, планират още в Общината.

За повече улици тази година няма да има възможност заради големия обем на работа. Но догодина ще се продължи с останалите проекти, които включват и останалите основни пътни артерии в Горна Оряховица. Общината има 30 милиона лева в срок от 3 години, за да реализира проектите, които бяха одобрени и включени в Закона за държавния бюджет за 2024 г.

През тази година ще се реализира и големият ремонт на пътя от Драганово до Горна Оряховица, който ще се прави от АПИ. Тази седмица кметът и зам. кметът Анелия Христова са имали среща в Агенцията, за да се уточняват подробностите. Трябва да се изчисти въпроса със „Св. Княз Борис”. В проекта на Областното пътно управление е включена частта от улицата от надлез Честово до кръстовището до ПГЛПИ „Буров”. Улицата обаче е подадена от Общината за финансиране по друга програма. И плановете там са изграждане на три кръгови кръстовища и превръщането й в булевард със зелена линия, разделяща посоките на движение.

С АПИ е разговаряно и за довършването на надлез Честово. Надлезът е държавна собственост и по-голямата част е в землището на Лясковец. В Горнооряховско землище е старият път към Долна Оряховица. Обмислят се идеи да се прехвърли земята на държавата, за да може АПИ да довърши обекта. Но цялостното решаване на проблема няма да е бързо.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ремонт улици Горна Оряховица