Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Конкурс за домашно вино ще бъде проведен в Етнографския музей в Долна Оряховица

  24.01.2024 15:07
Конкурс за домашно вино ще бъде проведен в Етнографския музей в Долна Оряховица

За втора поредна година Етнографският музей в Долна Оряховица ще бъде домакин на празник „Ден на лозаря и винаря“ с провеждане на дегустация за домашни вина. Целта на конкурса е да се стимулират производителите, отглеждащи лозови насаждения, и да се съхранят вековните традиции в производството на качествени вина, с които регионът се слави от древността. В прегледа могат да се включат както гражданите на Долна Оряховица, така и жители от останалите населени места на община Горна Оряховица. Организатори на конкурса са Исторически музей – Горна Оряховица и Кметство Долна Оряховица.

От 29 януари до 9 февруари в Етнографския музей (Долна Оряховица, ул. „Г. С. Раковски“ №21) ще се приемат проби в стъклена бутилка от 300 до 500 мл от всеки желаещ да се включи в конкурса. Предвидени са награди в три категории – най-добро бяло вино, най-добро червено вино и най-добро розе. Питиетата ще бъдат оценявани от компетентно жури със специалист в отглеждането на грозде и производството на вино. Всеки участник ще получи музеен подарък и грамота, а най-добрите производители – специални награди, осигурени от Кметство Долна Оряховица.

Обявяването на резултатите и връчването на наградите ще се проведе на 14 февруари в Етнографски музей Долна Оряховица. За празничния ден музеят е организирал програма с пресъздаване на обичая по зарязване с участието на самодейци от клуб на пенсионера „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“.


Ключови думи
Ден на лозаря Долна Оряховица Етнографски музей
Последни
Седмицата
Анкета