Вторник, 09 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

29 мъже се бориха в първото спасяване на богоявленския кръст в Росица край Поликраище, победител е Николай Симеонов

  06.01.2024 14:17
29 мъже се бориха в първото спасяване на богоявленския кръст в Росица край Поликраище, победител е Николай Симеонов

За първи път в Поликраище се организира ритуал за спасяване на кръста на Богоявление и интересът беше огромен. 29 мъже се хвърлиха във водите на Росица, а едва ли не цялото село участва в празника.

Идеята на новия кмет на селото Цветомила Кьосева е подкрепена от НЧ „Развитие 1884” и спонсори, но най-вече е харесана от жителите на селото, които масово се включиха в празника. На практика почти всички, скочили в реката, са си от Поликраище.

Денят започна с молитва, празнична литургия и водосвет в храма „Св. Марина”, отслужени от отец Зоран Мамучевски. След това литийно шествие тръгна от църквата към центъра, откъдето всички се отправиха към моста над Росица, под който вече чакаха водолазите, обезопасяващи събитието.

Най-бърз и съобразителен в голямата група, скочили в реката, беше Николай Симеонов. 37-годишният мъж е родом от Поликраище и живее в родното село. Баща е на трима синове, които скоро ще последват примера му.

Заедно с него се бориха още 28 мъже като най-младият Никола Куцаров е на 15 години, а най-възрастният е Пеньо Нацкин на 53 години.

Спасителят на кръста получи парична награда, връчена му от председателя на Общинския съвет Огнян Стоянов. За всички смелчаци, борили се за кръста имаше кърпи от Кметството, а оркестрантите на ФА „Сидер войвода” допринесоха за празничното настроение на зрителите.


Ключови думи
Богоявление Поликраище Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета