Вторник, 09 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Във Велико Търново и общината отбелязаха подобаващо Богоявление

  06.01.2024 17:22
Във Велико Търново и общината отбелязаха подобаващо Богоявление

По традиция във Велико Търново бе отбелязан един от най-старите и почитани християнки празници – Богоявление.

В сутрешните часове на Йордановден в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ бе отслужена Света литургия. Кметът Даниел Панов и много жители на Старата столица уважиха службата и извършването на Велик водосвет. Във всички църкви се раздаваше светена вода.

Пред крепостта Царевец бе осветено знамето на Националния военен университет "Васил Левски". От катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" до Владишкия мост в кв. "Асенов" премина традиционното литийно шествие за Йордановден.

В подножието на Царевец се проведе ритуалът по хвърляне и спасяване на богоявленския кръст. 17-годишният Кристиян Димов извади кръста от водите на р. Янтра. Той е ученик в ПМГ „Васил Друмев“ и тази година завършва специалността „Софтуерно инженерство“. Ритуалът се радваше на много голям интерес. Десетки влязоха във водата, а стотици ги аплодираха. Кристиян и всички близо 40 души, влезли в реката, бяха поздравени от кмета Даниел Панов, великотърновския митрополит Григорий, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областния управител Ивайло Здравков и др.

Ритуали по спасяване на Христовия кръст бяха проведени и в много населени места от общината – Килифарево, Дебелец, Ресен, Хотница, Дичин, Шемшево и др.

6 януари е рождената дата и на бележития български възрожденец, революционер и поет Христо Ботев. По този повод пред паметника Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Сред уважилите церемонията бе заместник-кметът на В. Търново проф. Георги Камарашев.

Снимки: личен архив и Ростислав Грънчаров/Община В. Търново


Ключови думи
Богоявление
Последни
Седмицата
Анкета