Четвъртък, 14 Мар 2024
            
Горна Оряховица Култура

Операта има място в малкия град – доказаха го трима китайци, вдигнали на крака публиката в Горна Оряховица

  14.12.2023 22:16
Операта има място в малкия град – доказаха го трима китайци, вдигнали на крака публиката в Горна Оряховица

Популярни арии от класически опери и оперети звучаха в СУ „Георги Измирлиев“, а ентусиазирана публика дълго аплодира артистите, сътворили този музикален празник за Горна Оряховица. Трима възпитаници на Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, родом от Китай, разходиха своята публика из цяла Европа, пеейки на български, италиански, руски, немски, за да завършат на бис с песен от своя край на света, вдъхновила Пучини за „Турандот“.

„Опера в малкия град“ е проект на Сдружение „Славянски звън“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Първият концерт беше във Варна – домът на едноименния фестивал, организиран от Сдружение „Славянски звън“. Втората изява е в Горна Оряховица, а домакин беше СУ „Георги Измирлиев“. Връзката е преподавателят по литература Йорданка Кушева, чийто театрален проект „Нишки“ стана лауреат на Фестивала тази година.

Арт салонът на Гимназията посрещна много приятели на оперното изкуство, но и много горнооряховчани, които за първи път опитват да разширят музикалните си хоризонти. В крайна сметка всички останаха доволни, защото на сцената излязоха четирима отдадени на музиката артисти – сопрано и двама тенори от Китай с акомпанимент на пианото от българка.

Очевидно с каквото и да се захванат хората от Поднебесната империя, го правят страстно и с успех. В случая хубавото е, че се учат в България. Тримата – сопраното Уанг Джунран и тенорите Сима Чи и Сонг Це, учат оперно пеене в МА „Проф. Панчо Владигеров“ и са лауреати на Фестивала „Славянски звън“. На пианото им акомпанира Лилия Жекова, която също е завършила Музикалната академия и вече е защитила докторска дисертация.

Четиримата музиканти бяха подбрали популярни арии, представящи богата оперна палитра. Имаше и арии от оперети, както и произведения на български композитори. Финалът беше с „Наздравица“ от „Травиата“ на Верди, която предизвика аплодисменти, наградени и с бис. В концерта трябваше да се включи и световната оперна звезда Бойко Цветанова, който е ментор и председател на журито на конкурса за класическо пеене от Фестивала „Славянски звън“. Заради здравословни проблеми, той не можа да пее в Горна Оряховица, но публиката и артистите го аплодираха дълго с пожелание за победа в битката с болестта.

Председателят на Сдружение „Славянски звън“ Искра Иванова благодари на домакините в лицето на директора на училището Криси Аврамова и на Йорданка Кушева, без която това гостуване нямаше да се осъществи. Операта влиза в училище, това е страхотно и ние сме много впечатлени. Вярвам, че ще имаме нови срещи, пожела си Искра Иванова.


Ключови думи
Опера Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета