Четвъртък, 14 Мар 2024
            
Горна Оряховица Култура

Операта влиза в училище, най-прочути арии ще звучат в СУ „Георги Измирлиев”

  12.12.2023 14:16
Операта влиза в училище, най-прочути арии ще звучат в СУ „Георги Измирлиев”

Конферентната зала на СУ „Георги Измирлиев” ще се превърне в оперна сцена на 14 декември от 18:30 часа. Ще прозвучат някои от най-популярните арии в изпълнение на лауреати на Международния арт фестивал „Славянски звън”.

Уанг Джунран, Сонг Це, Сима Чи, Мария Чавдарова са сред победителите в модул „Музика” на Фестивала. С тях трябваше да бъде и менторът им – световноизвестният тенор Бойко Цветанов. Заради заболяване той няма да е сред горнооряховските си почитатели, но невероятното му изпълнение на Каварадоси от „Тоска” ще бъде чуто на запис.

В програмата са включени все оперни хитове – ариите на Памина от „Вълшебната флейта“ на Моцарт, Неморино от „Любовен еликсир” на Доницети, Алфред от „Травиата” и Джилда от „Риголето” на Верди, Ленски от „Евгени Онегин” на Чайковски, Чо чо сан от „Мадам Бътерфлай” на Пучини и още любими откъси от европейската музикална съкровищница ще се редуват с арии от български опери – „Мария Десислава” и „Луд гидия” на Парашкеф Хаджиев. Сима Чи от Китай пък ще изпее на български „Я разтуряй” на Димитър Христов.

Финалът ще е празничен като за навечерието на Коледа и ще бъде с „Наздравица” от „Травиата”. Libiamo, libiamo ne'lieti calici' ще изпеят лауреатите на „Славянски звън” с акомпанимент на пианото д-р Лилия Жекова.

Проектът „Опера в малкия град” се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Поканата за гостуване в Горна Оряховица е от директора на Гимназията Криси Аврамова и преподавателя по литература Йорданка Кушева. Всъщност нейната пиеса „Нишки”, представена от театрален състав на горнооряховското училище, е сред лауреатите в модул „Театър” на Фестивала тази година. А възпитаници на Гимназията бяха наградени и в модул „Късометражно кино”.

Оперният спектакъл започва в 18:30 часа на 14 декември. Вход свободен за всички любители на класическото изкуство.


Ключови думи
опера СУ "Георги Измирлиев" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета