Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Ръст на плановите операции отчитат от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица

  13.12.2023 10:35
Ръст на плановите операции отчитат от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица

395 операции са извършени в Хирургичното отделение в МБАЛ - Горна Оряховица от 1 януари до момента. През настоящата година в отделението отчитат ръст на плановите операции в сравнение с предходната, както и много пациенти от областния център Велико Търново.

Пет много големи операции с висока степен на сложност на гастроинтестиналния тракт са извършени за отчетения период.

16 са извършените големи операции, в т.ч. и лапароскопски на жлъчен мехур, отчита още началникът на отделението д-р Пламен Маринов.

През ноември екип в състав хирургът д-р Елиас Хаддад, специализантът д-р Мирена Коцева и анестезиологът д-р Стоян Владински спасиха 96-годишна жена със заклещена херния. "Случаят е бил с висока степен на оперативен риск, заради многото придружаващи заболявания на пациентката, но е приключил успешно", коментира д-р Маринов.

В отделението не са рядкост операциите с висока степен на сложност, с повишен оперативен риск, където се налага вземането на нестандартни решения, включването на специалисти от други отделения, богат професионален опит и изкусна работа на медиците.

Вчера бе опериран 43-годишен мъж от Горна Оряховица с тежки придружаващи заболявания - детска церебрална парализа и хидроцефалия. "Състоянието му и спешността на операцията (заклещена пъпна херния) не позволяваха пълна анестезия, затова работихме с местна упойка", коментира още д-р Маринов. Операцията е извършена от д-р Маринов, д-р Коцева и анестезиолога д-р Емил Стоев. Тя е продължила един час, като пациентът я е понесъл много добре.

Една от сложните интервенции, която екипът извърши през август, бе на пациент със специфична поза на крайниците след прекаран инсулт, с отказ да бъде опериран от три болници. Операцията, свързана с наложителна ампутация на крака на пациента, се оказа животоспасяваща за него.

За годината са извършени и лапароскопски операции, които се назначават при възможност за сформиране на компетентен екип. Титуляри в извършването на безкръвните интервенции в МБАЛ са д-р Пламен Маринов и д-р Божидар Ангелов.

108 са средните интервенции за периода. Оперирани са пациенти с различни диагнози - апендектомии, хернии, перитонити.

През годината са спасени пациенти с перитонит, като успеваемостта (преживяемостта) след тези интервенции е над 90%, което е висока оценка за професионализма на работещите в отделението.

За 2023 г. най-голям е броят на малките интервенции - 236, свързани с локални инфекции, рани, диабетни ходила, кожни тумори, анални абцеси, фистули, кисти, хемороиди.

Екипът на Хирургично отделение се увеличава с новоназначената 24-годишна медицинска сестра от Горна Оряховица и две студентки, които следват за медицински сестри във Филиала на МУ- Варна във Велико Търново.

"Продължаваме да сме отворени за специализанти по хирургия, които да станат част от нашия екип и на които предлагаме добри условия за работа и развитие", коментира още д-р Маринов и припомня, че след трикратните увеличения на възнагражденията на медиците в болницата за 2023 г. , средната брутна заплата на лекарите специализанти достигна 2500 лева./ снимката е илюстративна - архив МБАЛ


Ключови думи
планови операции МБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета