Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Горнооряховската болница е в Топ 10 по извършвани тромболизи за лечение на инсулт

  11.11.2023 18:02
Горнооряховската болница е в Топ 10 по извършвани тромболизи за лечение на инсулт

Общинската болница в Горна Оряховица е в Топ 10 сред 130 лечебни заведения за болнична помощ у нас по брой на извършвани тромболизи за лечение на мозъчни инсулти за 2022 г. Това сочат данни на НЗОК от мониторинг върху 130 болници в България, който проследява въвеждането и практикуването на този модерен метод за лечение на мозъчните инсулти, при който не само се спасява живота на пациента, но и се предотвратява инвалидизиране за цял живот.

По процент извършени тромболизи, МБАЛ „Свети Иван Рилски“ заема 8-мо място в България, като изпреварва редица областни и общински лечебници и високотехнологични университетски и частни болници.

От приети 236 пациенти с исхемичен инсулт през 2022 г., 6% са направените тромболизи в горнооряховската болница. През настоящата година се очертава процентът да се запази или увеличи, а именно – от 1 януари до 10 ноември т.г., при лекувани 173 инсулта, процентът на извършени тромболизи е 5,8%.

По този показател горнооряховската болница изпреварва УМБАЛ „Света Марина“ – Варна(3,1%) , МБАЛ „Сърце и мозък“- Плевен (3,4%), УМБАЛ „Канев“- Русе (0,4%) , ИСУЛ- София (0,9%), „Аджибадем Сити Клиник Токуда“ – София (5%), ВМА- (0%), УМБАЛ- Пловдив (4,9%), областните болници в Шумен, Видин, Габрово, Благоевград, Враца, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Търговище и др.

Общинската болница в Горна Оряховица е една от 40-те болници от 340-те в страната, в които е въведен този ефективен метод на лечение на инсулт, който е възможен при спазването на т.нар. „златен час“, а именно - пациентът да бъде хоспитализиран до четвъртия час от първите симптоми на заболяването.

„Негативната тенденция да сме рекордьори по болестност и смъртност от инсулт в света, продължава. Четири пъти повече са инсултите в България от Европа. През 2022 данните на хоспитализираните у нас показват, че един среден по големина град е получил инсулт. От пострадалите, 5500 са починали още в болница. Това е по един пациент на час и половина“, отчете наскоро председателят на Българското дружество по инсулт доц. Росен Калпачки.

Най-често инсултът се причинява от запушване на кръвоносен съд в мозъка, което възпрепятства достъпа на кръв, пренасяща кислород и хранителни вещества до някоя от неговите части. Това води до временна или постоянна загуба на функцията на тази част от мозъка поради загиване на засегнатите клетки. След инсулт умират около 2 млн. клетки всяка минута. Колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът засегнатият човек да се възстанови. За извършване на тромболиза, която минимизира щетите от инсулта, е необходимо пациентът да постъпи в болница до 4-тия час. За целта хората край него трябва да са установили признаци на инсулт и веднага да извикат екип на Спешна помощ.

Инсултът може да се разпознае чрез т.нар. FAST (бърз) тест:

F- (face –лице) - накарайте засегнатият да се усмихне и проследете дали лицето му остава симетрично. Симптомите са, ако половината на лицето е отпусната, устата увисва или изтича слюнка.

А - (arms – ръце) - пострадалият трябва да вдигне ръцете изпънати пред тялото и да ги задържи. При инсулт пострадалият усеща слабост в едната ръка или не може изобщо да контролира ръцете си.

S - (speech– говор) - Накарайте пострадалия да каже името си. При инсулт речта е забавена, завалена или неразбираема.

Т (time –време) - при инсулт времето е много ценно. Ако установите симптоматика на инсулт, незабавно позвънете на тел. 112 за линейка и съобщете от колко време пострадалият е в това състояние.

„В нашата област две са болниците, които извършват тромболиза – областната болница във Велико Търново и общинската в Горна Оряховица“, обяснява д-р Иван Иванов, специалист по нервни болести и управител на МБАЛ. „Нашата болница има всички условия за провеждане на тази терапия. На първо място, много добри специалисти невролози, които са на разположение 24/7 и които вземат решението за лечение чрез този метод. Вече са обучени как да действат екипите ни при такива случаи. На второ място, имаме отлична инфраструктура - директен асансьор от Спешна помощ до интензивния сектор за терапевтично болни, близост до клиничната лаборатория и Отделението по образна диагностика. Модерният скенер и съвременното оборудване на интензивната зала, също са много важни. През последните години организацията по приемането на такива пациенти с исхемични инсулти е на високо ниво, като дейностите се извършват без никакво забавяне“, коментира още д-р Иванов.

„След постъпването на пациент със съмнения на инсулт до 4-тия час и извършените спешни изследвания, които го доказват, му се поставя венозно скъп препарат, който лизира (разбива) кръвоносния съсирек в мозъка. Методът се оказва животоспасяващ и минимизира пораженията за пациента. В болницата се извършават тромболизи на пациенти от най- различен възрастов диапазон, без значение дали са осигурени или неосигурени“, коментира още д-р Иванов.

Д-р Иванов представи опита на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ по отношение на организацията за извършване на тромболиза на Първия национален конгрес на Българското дружество по инсулт, който се проведе на 20-22 октомври в София.


Ключови думи
тромболизи МБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета