Неделя, 29 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

140 пациенти с инсулт от цялата област са преминали през Болницата в Горна Оряховица от началото на годината

  29.09.2024 16:26
140 пациенти с инсулт от цялата област са преминали през Болницата в Горна Оряховица от началото на годината

140 пациенти с исхемичен мозъчен инсулт от цялата област са преминали през МБАЛ - Горна Оряховица от началото на годината до 31 август, отчитат от лечебното заведение. Броят на пациентите с хеморагични инсулти е 15.

За периода са извършени седем тромболизи или на 5% от пострадалите. През м.г. извършените тромболизи са 12, а лекуваните с инсулти пациенти за цялата година - 169.

„Тромболизата е съвремен метод на лечение на исхемичния инсулт и той се прилага в нашата болница от пет години“, припомня управителят на стационара д-р Иван Иванов, който е невролог. „Това е метод, който цели възстановяване на кръвообращението в засегнатия участък в мозъка. Мозъчните клетки са много по-чувствителни на загуба на кислород, отколкото например сърдечните клетки. Ако кръвообращението не се възстанови в първите часове след пораженията, те загиват. При тромболизата се вкарва венозно вещество, което разрежда образувалия се тромб в мозъка“, обяснява още д-р Иванов. Тромболизата е успешна до 3-тия – 4-тия час от началото на инсулта. Много е важно пациентът да постъпи в болница до 4-тия час, в периода на т.нар. „златен час“(времето от транспортирането на пациента до болницата до начало на тромболитичното лечение), за да се извършат лабораторни изследвания и скенер, и да се предприеме тромболиза“.

В болницата в Горна Оряховица е създадена организация за спешно транспортиране на пациенти с инсулти за лечението им с други модерни методи във високотехнологични болници. От МБАЛ си партнират с екипа на интервенционален рентгенолог проф. Станимир Сираков от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“- София. В тези случаи той извършва интервенционално лечение при субарахноидални кръвоизливи в мозъка.

Над 80% от постъпилите с диагноза инсулт се приемат в наскоро откритото Интензивно отделение за терапевтично болни. След лечението там или в Отделението по нервни болести, пациентите обичайно постъпват и в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина, където се назначава специфично лечение и рехабилитация.

Мозъчният инсулт е една от най-социално значимите болести, тъй като е свързана с честа смъртност и много висока инвалидизация. В България заболяването е масово, като това се дължи на понижена здравна култура на населението. Българите неглижират сериозността на хипертонията – по-голям процент от пациентите или не се лекуват, или предприемат неправилно лечение, което води до усложнение и мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт.

 „За разлика от инфаркта, който е с по-изразена симптоматика – силна болка, изтръпване на крайници и др., по-леките форми на инсулта се разпознават трудно и често се пренебрегват“, обяснява още д-р Иванов. „Негативните фактори, които водят до хипертоничната сърдечна болест, са злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, наркотични вещества, наднормено тегло, висок холестерол, консумация на мазни и солени храни, стрес, нарушена обмяна на веществата (диабет) и др. Навременната профилактика и проследяване на болните с хипертонична болест може да предотврати тежки и необратими усложнения“, допълва д-р Иванов.


Ключови думи
МБАЛ Горна Оряховица инсулт