Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Операта „Дон Жуан“ се завръща на великотърновска сцена

  08.11.2023 14:42
Операта „Дон Жуан“ се завръща на великотърновска сцена

Операта „Дон Жуан“ се завръща на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, след като покори многобройна публика в пет града. Великотърновци и гостите на града могат отново да се насладят на мегаоперата на Моцарт на 10 ноември от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Ценителите на изкуството в големите културни центрове, сред които София, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен, възнаградиха с бурни овации грандиозния спектакъл на великотърновския театър. С операта „Дон Жуан“ МДТ безапелационно демонстрира своя творчески потенциал на най-престижните национални сцени. В рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ спектакълът успя да „омагьоса“ публиката, която напълни зала 1 на Националния дворец на културата. На блестящото изпълнение на солисти, хор, балет и оркестър на МДТ „Константин Кисимов“ се насладиха и гостите на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ на крепостта „Царевец“.

Уникално съчетание от божествена музика, завладяващи певчески изпълнения и актьорска игра, мащабна сценография, оживяваща с 3D мапинг, и характерни костюми предлага на публиката операта „Дон Жуан“ на великотърновския театър. Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е на Петко Бонев.

В спектакъла участват блестящи гласове от България, Сърбия и Гърция. В главните роли на сцената на МДТ ще излязат солистите Никола Иванов (Дон Жуан), Теодора Петрова (Донна Анна), Миряна Калушкова (Донна Елвира) и Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан Лепорелло). Партиите на Дон Оттавио ще изпълнява гост-солистът Стеван Каранац от Сърбия, а на Церлина – гостенката Мария Славова. Публиката ще се наслади още на изпълненията на Любен Байчински (Командора) и Денис Бояджиев (Мазетто).

В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“. 3D мапингът за спектакъла е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още Ася Стоименова, която работи над сценичния дизайн и костюмите, концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

Билети за операта „Дон Жуан“ във Велико Търново на 10 ноември от 19 часа се продават на касата на театъра, онлайн на https://teatarvtarnovo.comи в мрежата на Grabo.bg.


Ключови думи
Дон Жуан
Последни
Седмицата
Анкета