Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Солисти от България, Сърбия и Гърция ще пеят на открита сцена в операта „Дон Жуан“ на Моцарт

  10.07.2023 11:28
Солисти от България, Сърбия и Гърция ще пеят на открита сцена в операта „Дон Жуан“ на Моцарт

Блестящи солисти от България, Сърбия и Гърция ще пеят на откритата сцена на крепостта „Царевец“ в операта „Дон Жуан“ на Моцарт, която поставя Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. С грандиозния спектакъл, който покори публиката в зала 1 на НДК в София, екипът на МДТ ще участва в осмото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата сред естествения декор на двореца на българските царе на Царевец е на 21 юли от 21 часа.

Звезден солистичен състав, който блести не само с великолепни гласове, но и с актьорски качества, изпълнява централните партии в „Дон Жуан“. В главните роли на Царевец ще излязат солистите Никола Иванов, като прелъстителят на всички времена Дон Жуан, и Пламен Кумпиков – Лепорелло (слугата на Дон Жуан). Никола започва своята творческа кариера като солист в “Комише Опер» в Берлин. Лауреат е на различни оперни конкурси, а най-престижният сред тях е “Опералия”, където се запознава и работи с Пласидо Доминго в Кралската опера в Лондон. Участвал е в майсторските класове на Дейвид Лутц, Вера Немирова, Елена Филипова, Анна Томова-Синтова, Бригите Фасбендер, Хелмут Дойч.

Оперният бас Пламен Кумпиков също има международна кариера и е бил солист в редица оперни театри не само у нас, но и зад граница. Сред тях са Вроцлавска опера в Полша, Миланската Ла Скала и др. оперни театри в Италия, Берлинската държавна опера в Германия, Националния филхармоничен оркестър на Армения и др. Прочутият бас е специализирал в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов“ в Италия със стипендия “Франка Де Ренцис Кристоф”, където му преподават Мирела Перуто и Антонио Буе. Завършил е майсторски класове при Райна Кабаиванска и Ренатор Брусон. През годините е работил с Маестро Даниел Баренбойм, Любка Биаджони, Маестро Емил Табаков, Маестро Диан Чобанов, Маестро Едуард Топчиян, Найден Тодоров, Драгомир Йосифов, Евгения Ралчева, Ивайло Михайлов, Орлин Анастасов и др.

Гостенката от Сърбия Исидора Молес ще видим в ролята на Донна Анна. Тя е щатен солист на НМТ “Стефан Македонски” в София, но твори и на сцени в италианската столица Рим, в Швеция и др. Исидора е възпитаник на Академия за изящни изкуства в Рим. Участвала е като сценограф в множество артистични проекти в Сърбия и Италия. Едновременно с визуалната и художествената дейност изучава оперно пеене и участва в концерти и постановки. Лауреат е на редица международни конкурси за певци, сред които “Fausto Ricci”, “Spazio Musica”, “Mattia Battistina”, “Николай Гяуров” и др.

За първи път на сцената Царевец ще излязат Стеван Каранац и Невена Милошевич, които са солисти на Белградската опера, но вече са познати и извън пределите на Сърбия. Стеван ще изпълни партиите на Дон Оттавио, а Невена ще се превъплъти в образа на Донна Елвира. Сръбският тенор е възпитаник на Оперното студио „Борислав Попович“ в Националния театър в Белград. Посещавал е множество майсторски класове със световноизвестни артисти – певци, режисьори и диригенти. Стеван е докторант в катедрата по соло пеене към Факултета по музика в Белград в класа на проф. Никола Мияйлович. Той учи театрална режисура в Академията по изкуствата на Университета в Баня Лука в класа на режисьора Владан Джуркович, негов съментор по докторски арт проект, който изследва възможностите за изпълнение на драматичен репертоар за певците на лирични гласове.

В образа на очарователната селянка Церлина ще се превъплъти гъркинята Анна Фасея, а в ролята на нейния любим Мазетто ще видим Денис Бояджиев. Като Командора на сцената ще излезе Виктор Кръстанов, който вече е познат на публиката с участието си в редица продукции в различни оперни театри в страната.

Съчетание на божествена музика, завладяващи певчески изпълнения и актьорска игра, мащабна сценография, оживяваща с 3D мапинг и характерни костюми, ще представи на Царевец великотърновският театър. Романс, интриги, завист, хитрост, ярост и възмездие ще завладеят публиката по време на спектакъла. Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е на Петко Бонев. В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“. 3D мапингът за спектакъла е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още Ася Стоименова, която работи над сценичния дизайн и костюмите, концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

Билети за операта „Дон Жуан“ на 21 юли от 21 часа крепостта „Царевец“ се продават на касите на театъра и ТИЦ „Царевград Търнов“, както и онлайн на https://teatarvtarnovo.com, в мрежите на Grabo.bg и Eventim.bg.

Снимки Архив на НДК - София


Ключови думи
Дон Жуан Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета