Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Елена Местни избори 2023 Павликени Политика

Кметовете на Велико Търново, Елена и Павликени спечелиха нов мандат

  06.11.2023 08:07
Кметовете на Велико Търново, Елена и Павликени спечелиха нов мандат

В три от проведените пет балотажа на 5 ноември досегашните кметове успяха да защитят мястото си и печелят нов мандат.

Във Велико Търново инж. Даниел Панов (ГЕРБ) печели с 53,20% срещу Йордан Терзийски (Продължаваме промяната – Демократична България) с 43,20%. За новия стар кмет са гласували 11 065 избиратели, за Терзийски – 8798, а 934 или 4,49% са избрали „Не подкрепям никого“ в бюлетината.

Във Великотърновска община имаше още три балотажа. В Леденик Антон Кръстев от Продължаваме промяната – Демократична България печели с 53,40% срещу Николай Христов от ГЕРБ с 45,96%.

В Килифарево Цоньо Пилев от ГЕРБ е с 57,90% срещу Виктория Николова от БСП за България с 40,95%.

Валентин Къндев (ГЕРБ) ще кметува в Самоводене с гласовете на 54,32% от съселяните си срещу 44,01% за Борислав Москов.

В Павликени досегашният кмет Емануил Манолов от „БСП за България“ спечели най-трудната си победа. Той събра 51,93% от гласовете. Цанко Цонев от широка местна коалиция има 46,31%. 1,76% от гласовете не подкрепят нито един от двамата.

Най-убедителна е победата на Дилян Млъзев в Елена, който взема 60,37% срещу Петър Димитров с 38,18%.

В другите две общини с балотажи има нови кметове. В Горна Оряховица Николай Рашков спечели срещу кмета с три мандата Добромир Добрев.

В Лясковец Васил Христов от ЗС „Ал. Стамболийски“ се наложи над Антонио Кръстев – независим, подкрепен от ГЕРБ.

Така БСП има най-много общини след тези избори. Пламен Чернев и Петър Ганев спечелиха още на първи тур като кандидати на БСП за България. Георги Чакъров, който се явява като независим, но си е човек на БСП, също спечели миналата седмица Полски Тръмбеш. С Емануил Манолов в Павликени и подкрепата си за Генчо Генчев в Свищов социалистите могат да претендират да са първа сила в половината общини.

ГЕРБ запази само две – Велико Търново и Елена. В останалите три се реализират местни проекти, ползващи някаква партийна марка.


Ключови думи
избори област Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета