Неделя, 08 Сеп 2024
            
Лясковец Местни избори 2023

Кандидатът за кмет Васил Христов: Длъжни сме да се погрижим за културно-историческото наследство в община Лясковец

  25.10.2023 09:31
Кандидатът за кмет Васил Христов: Длъжни сме да се погрижим за културно-историческото наследство в община Лясковец

Едно добро преструктуриране на разходите на Общината ще доведе до това приходите да стигат за всичко, смятат кандидатите на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ в Лясковец. В това е убеден и кандидат-кметът Васил Христов. Затова програмата му за управление обхваща всички сфери на обществения живот.

Включително културата и културно-историческото наследство, които като че ли не са приоритет за никого.

Наскоро Васил Христов проведе среща с хора, живеещи на ул. „Никола Козлев“ в Лясковец. Тази улица е емблематична за града, намира се в сърцето му и е част от архитектурен ансамбъл. Носи името на българския възрожденски книжовен и просветен деец и революционер, роден през 1824 г. в Лясковец. Никола Козлев оставя сравнително малко като обем, но много важно като свидетелство за епохата литературно наследство.

Тази улица е в безобразно състояние. Колкото и скромен да е туристическият поток в Лясковец в сравнение с Велико Търново например, той неминуемо включва „Никола Козлев“ в маршрутите си, защото на една от другите улици в ансамбъла – „Петър Караминчев“, се намира единственият по рода си в България Музей на гурбетчийското градинарство. Така всеки, който иска да научи повече за историята на българските градинари, покорили Европа и света през XIX в. и XX в., неминуемо ще види в какво състояние е „Никола Козлев“. И хората, с които разговарях, ги е срам. Да не говорим, че ежедневно трошат колите си, обяснява Васил Христов.

Кандидатът от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, който е под №51 в бюлетината, се ангажира с възстановяване и опазване на исторически, инфраструктурни и културни обекти със средства от донорски програми и фондове в община Лясковец - уличната настилка в Стария Лясковец,  чешмата на Манастира, къщата на Цони Калчев в с. Джулюница и други обекти в Лясковско.

За нас няма важни и маловажни културно-исторически обекти. Да, логично е Музеят на гурбетчйското градинарство да привлича повече посетители, но това означава ли, че не трябва да поддържаме около некропола в местността Светицата? Още повече, че тази местност е известна сред лясковчани като мястото, от където е възникнал градът и още повече, че се намира до самия път към Петропавловския манастир. Да не отваряме темата за поддържането на тревните площи около паметниците в общината. Искаме да научим младите на уважение към миналото, а какъв пример им даваме, казва още Васил Христов.

Всъщност именно приемствеността между поколенията е в основата на програмата му в сферата.

Земеделците предвиждат подпомагането на читалища, които развиват реален културен живот и разкриват нови, съвременни хоризонти за младите в различните видове изкуства.

Читалищата са били и са онази институция, която пази българщината, могат да разчитат на нашата подкрепа, заявява Васил Христов. Като допълнителен щрих към програмата си посочва, че, получи ли доверието на лясковчани с №51 в бюлетината, негов ангажимент е да съдейства за намиране на обучители, хореографи, лектори и оказване на необходимото съдействие за тяхното привличане. Това, разбира се, ще бъде съобразено с желанията и потребностите на жителите на общината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Васил Христов
Последни
Седмицата
Анкета