Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

ВМРО: Нашата цел е да върнем водещата роля на ОбС в местното управление

  05.10.2023 13:12
ВМРО: Нашата цел е да върнем водещата роля на ОбС в местното управление

ВМРО стана важна част от местната политика през 2003 г. В едни от най-оспорваните избори през демократичната ни история група млади ентусиасти предложиха на горнооряховските избиратели своя програма за просветен патриотизъм и местна отговорност. И успяха да намерят място в Общинския съвет.

В продължения на 20 години след това ВМРО трайно присъства в местния парламент с едно изключение. Имаме самочувствие, че не просто присъстваме, а успяваме да прокарваме свои идеи. И то толкова важни, че впоследствие по-големите партии ги отчитат като свой успех за мандата, казват хората на ВМРО, които отново искат доверието на горнооряховчани в предизборната кампания.

За разлика от другите партии, войводите няма да правят грандиозни откривания. Нашата предизборна кампания е започнала през 2003 г. Нашата агитация са нещата, които сме свършили през това време. Принципите ни са същите, ние сме същите, така че няма какво друго да обясняваме на хората освен това, което мислим да направим занапред, пояснява общинският лидер Кирил Кирилов.

Този път  ВМРО няма да има свой кандидат за кмет и концентрира всички усилия върху добро представяне на листата с кандидат-съветници за ОбС.

Когато нямаш кандидат, който може да бъде участник поне в балотажа, е по-добре да съсредоточиш силите си там, където имаш възможности за добро представяне. Така че на тези избори листата на ВМРО ще се бори не просто да намери място в ОбС, не само да вдигне нивото на работа в него, но и да възстанови важността и ролята на основния орган на местно самоуправление.

Какво имаме днес? Вместо кметът да бъде изпълнител на решенията на Общинския съвет и да бъде човекът, провеждащ възложените му от съветниците политики, се получава обратното. Общинският съвет става гумен печат за удостоверяване на кметските предложения.

Това, което се нарича Местен парламент, в момента не изпълнява своите основни функции – да генерира законодателни инициативи, да предлага решения, да насочва администрацията. Обратното – всички инициативи и предложения идват от администрацията, а ОбС само одобрява. Тази практика е наложена в годините, в които управляващите имаха голямо мнозинство в ОбС. Това едва ли ще се получи в следващия мандат. И това дава възможност Общинският съвет да влезе в истинската си роля. Ролята на законодател и генератор на идеи.

Няма друга политическа сила, която да е прокарала толкова свои предложения в ОбС само с двама съветника. В последния мандат Кирил Кирилов и Христо Беремски успяха без да са тръбили по всички социални медии какви успехи са завоювали.

Общинският фонд „Ин витро“, който подкрепя семейства с репродуктивни проблеми, беше създаден, след като Общината възприе като свои предложенията, правени от ВМРО много дълго време преди това. Впоследствие отново от ВМРО дойде предложението за увеличаване на средствата за Фонда. От съветниците на партията беше направено предложение да се увеличат парите, с които се подкрепят родителите на новородено горнооряховче. В последната година средствата нараснаха двойно и вече са 300 лева. Четирикратно се увеличи сумата, заделяна за фонда, с който се подкрепят млади лекари, медицински сестри и акушерки, които започват работа в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Отпадането на таксите за граждански брак в делнични дни също е идея на ВМРО.

Други предложения, които не бяха приети, сега са приоритет за партии, смятащи се за основни претенденти в местното управление.

Проблемът с денонощната аптека в Горна Оряховица в момента е приоритет в много програми, но за него беше заговорено от хората на ВМРО преди десетина години. Впоследствие от партията на войводите предизвикаха много срещи и дадоха много предложения как да се реши този проблем. Не се получи, защото идеите не намериха истинска подкрепа сред останалите политически сили. Някои от които си прибраха в предизборния арсенал темата за липса на денонощна аптека. А в същото време в Благоевград местната власт и местният фармацевтичен сектор седнаха на една маса и се разбраха и вече работят по модела, предложен от ВМРО и в Горна Оряховица – чрез субсидиране на част от дейностите от Общината.

Много от предложенията на горнооряховската структура на ВМРО на предишните избори станаха национални политики. Тогава кандидатите в Горна Оряховица говореха за нуждата от задължително предучилищно образование още от 4-годишна възраст и това вече е факт на национално ниво. Искането за безплатни детски градини стана държавна политика, а за това кандидатите на ВМРО в Горна Оряховица настояваха преди години.

Не само в Горнооряховска община ВМРО изпреварва проблемите и предлага решения, които обаче рядко биват припознавани от управляващите. Ние първи заговорихме за заплахата от демографска криза и нуждата от спешни мерки. Това беше много отдавна, не бяхме чути и сега вече говорим за демографска катастрофа, а не криза. И във всяка предизборна програма сега има мерки срещу демографския срив, дано да не е късно.

Накратко казано, имаме самочувствие, че не просто сме присъствали в местната власт, но сме допринесли за подобряване на живота в общината. Затова имаме и смелостта да заявим, че искаме да променим ролята на Общинския съвет и той да заеме полагащото му се място на лидер, на водач в местната политика, а не само на изпълнител на кметската воля, казват кандидатите на ВМРО.


Ключови думи
ВМРО Кирил Кирилов
Последни
Седмицата
Анкета