Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

ВКС сложи край на съдебната сага за компенсацията на Бедри Рюстемов, „Локомотив” ще получи близо 100 000 лева

  14.09.2023 11:33
ВКС сложи край на съдебната сага за компенсацията на Бедри Рюстемов, „Локомотив” ще получи близо 100 000 лева

Върховният касационен съд сложи окончателен край на 3-годишна съдебна сага, в която „Локомотив” си търсеше парите по споразумение с футболиста Бедри Рюстемов и неговото семейство. След положителния край на делата, горнооряховският клуб очаква близо 100 000 лева, с които ръководството възнамерява да изчисти и последните останали задължения към кредитори.

Историята започва още през 2017 г., когато клубът привлича младия Бедри Рюстемов, който е възпитаник на футболна школа в Малта. Неговият първи клуб „Пиета Хотспърс” обаче предявява претенция за компенсация от 30 000 евро за изграждането му като футболист. По правилника на ФИФА това са пари, които се дължат от клуба, сключил първи професионален договор с футболист до 23 години, на школата, която го е направила играч. Правото на малтийския клуб е потвърдено от Дисциплинарната комисия на ФИФА, а произнасянето струва още 4000 швейцарски франка на „Локомотив”. Още преди решението на комисията, първо самият футболист, а след това и баща му правят споразумение с „Локомотив”, че, ако се наложи, ще покрият тези разходи.

Само че играчът сменя отбора и „Локомотив” е принуден да се разплати с клуба от Малта без обещаната подкрепа. След което започва да си търси парите по съдебен ред. На първа инстанция Великотърновският окръжен съд не удовлетворява претенцията на футболния клуб.

В този момент се сменя и клубното ръководство и за председател на УС е избран Владимир Русев. Пред него стои дилемата дали да продължи да се бори и въобще да оспорва ли съдебното решение. „Беше рисковано, можеше да загубим пари, които и без това нямахме. Но решихме да се борим и то не само за парите, а и за честта на клуба и на „локомотивската” общност”, разказва Владимир Русев от името на клубната управа.

Провеждат се редица срещи и подкрепа идва от много страни. Бившите членове на Управителния съвет Огнян Стоянов, Михаил Ченков и Николай Рашков смятат, че борбата трябва да продължи. Кметът инж. Добромир Добрев също подкрепя продължаването на делата. Вярата, че „Локомотив” може да се пребори, дава кураж на новото ръководство. То се свързва с адвокат, който дава надежда за успех и решението на ВТОС е обжалвано в Апелативния съд.

„За първото дело клубът не е представил два много важни документа, единият от които доказва, че по това време играчът е имал действащ договор с „Локомотив”. След като съгласувахме важността им с адвокат Милка Ламбева – Стефанова и тя изрази надежда, че ако въззивният съд ги допусне, сложният казус може да се реши в наша полза”, решихме да действаме, обяснява още Владимир Русев.

И наистина Апелативният съд решава в полза на „Локомотив”, присъждайки му претендираните 30 000 евро и 4000 франка, заедно с лихвите.

Окончателно  спорът приключва с определение на ВКС, което не допуска за разглеждане жалбата на другата страна срещу решението на Апелативен съд – Велико Търново. Определението не подлежи на обжалване.

Благодарим на адвокат Милка Ламбева - Стефанова, която прие казуса толкова присърце и вложи много енергия в делото. Благодарим на Огнян Стоянов и Мишо Ченков. Те ни дадоха кураж и ни насърчиха да се борим. Показаха, че са истински „локомотивци” и не се дистанцираха от проблема, независимо че вече не бяха в ръководството, обобщава управата на футболния клуб.

ЧСИ Силвия Косева вече е предприела мерки за събиране на парите. Част от дължимата сума е депозирана като гаранция пред ВКС, за да се спре изпълнителното дело, започнато след решението на Апелативния съд.

Така че още тази есен „Локомотив” ще получи близо 100 000 лева. Първото, което ще направим, е да изчистим окончателно поетите задължения на клуба. Те не са големи, защото успяхме да погасим по-голямата част още миналата година. Но за първи път от много години „Локомотив” ще бъде на чисто и ще може спокойно да мисли за футбол и за развитие на школата и клуба, а не само за пари, коментира Владимир Русев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Локомотив ВКС Бедри Рюстемов
Последни
Седмицата
Анкета