Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Три месеца преди края на годината Община Горна Оряховица вече има бюджет

  12.09.2023 12:07
Три месеца преди края на годината Община Горна Оряховица вече има бюджет

В последното заседание на ОбС за мандата бе приет Бюджет 2023 на Община Горна Оряховица. До куриозното закъснение се стигна, след като и държавният бюджет бе приет от Парламента едва в последния ден на юли и бе обнародван в началото на август. Бюджетът бе приет без разисквания и това беше най-бързо приключилата точка на днешното заседание.

Рамката на Бюджет 2023 е 56,283 милиона лева, от които 35,797 млн. лв. са държавна субсидия, 20,465 млн. лв. са приходи ма местни дейности, като тук се включват не само приходите от местни данъци и такси, но и средствата по проекти. С преходния остатък и други приходи се преминава 56 милиона лева.

В капиталовата програма са над 100 обекта, а работата по тях е осигурена със 7,8 милиона лева – от държавната субсидия за капиталови разходи и от собствени средства. Реално повечето от обектите вече са изпълнени, а други се изпълняват в момента.

На последното си заседание съветниците дадоха съгласието си Общината да поиска от Министерството на финансите да трансформира 530 000 лева от целевата субсидия за капиталови разходи за текущ ремонт на улици. По този начин ще се финансира предстоящото асфалтиране на улиците с нов водопровод в Горна Оряховица, изграждането на изкуствени неравности за убиване на скоростта край ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Стадиона и ремонт на уличната мрежа в останалите селища на общината.


Ключови думи
Общински съвет Горна Оряховица Бюджет 2023
Последни
Седмицата
Анкета