Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Местни избори 2023

Доц. Милен Михов е кандидатът на ВМРО за кмет на Велико Търново

  05.09.2023 14:20
Доц. Милен Михов е кандидатът на ВМРО за кмет на Велико Търново

Историкът и ексдепутат доц. Милен Михов е кандидатът на ВМРО за кмет на Велико Търново. Кандидатурата му бе обявена официално днес със заявката, че партията ще води кампания, в която ще нарича нещата с истинските им имена.

Тези избори ще бъдат сблъсък на сериозни икономически и корпоративни интереси. Ще бъдем свидетели на умален вариант на сглобката, която виждаме в държавата. Под формата на граждански инициативи ще се лансират представители на икономически групировки с определен бизнес интерес в общината. В тази кампания ВМРО влиза със самочувствието на представителна политическа сила на хората, които винаги са заставали с лицата си, обяви доц. Михов.

По думите на Михов през последните 4 г. са пропуснати много възможности и са забавени сериозни проекти.
Велико Търново изостава в реализирането на ключови инвестиционни проекти, което води до стагнация в развитието на общината, смята доц. Михов и даде редица примери като проекта за интегриран градски транспорт, проектите, свързани с трансгранично сътрудничество за строеж на два моста под Царевец, проекта за изграждане на конгресен център и др.

Състоянието на Стария град също бе обект на критика от кандидата на ВМРО. В тази връзка доц. Михов възражда идеята за Кметство Стар град, каквато е имало в края на миналия век и която е доказала своята възможност за активна политика в посока целенасочено съхраняване и създаване на нормални условия за живот в тази част от Велико Търново. Старият град поставя под въпрос самия статут на Велико Търново като историческа и духовна столица,  той може да бъде защитен единствено ако бъде жив град, смята доц. Михов.

Дългосрочност, планиране и последователност ще са принципите, от които ще се води екипът на ВМРО. Създаване на 4-годишна инвестиционна програма на общината, поставяне на въпроса за дългосрочното планиране на инвестиционни проекти по европрограми, грижа за семейството, младите хора и децата, създаване на общински програми за борба с агресията, възпитаване на чувство за солидарност и утвърждаване на морални ценности  – програма за военнопатриотично образование в средните училища, която да се реализира съвместно с НВУ „Васил Левски” и  общинска програма „Вяра за всеки” съвместно с Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, са сред точките в програмата на ВМРО във Велико Търново.

ВМРО пледира семейството да е такова, каквото го знаем от векове – между мъж, жена и деца. Акцентите ни са да съхраним миналото, да ревизираме настоящето и да инвестираме в бъдещето, сподели председателят на женската организация на ВМРО д-р Юлия Тонкова.

В областта ВМРО ще участва във всички общини в местните избори, като местните организации имат свободата и отговорността да водят местните политики. Приоритет са Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, където партията ще се яви самостоятелно със свои кандидати за кметове и съветници. На този етап кандидат-кметовете за Горна Оряховица и Лясковец не бяха обявени официално, като се очаква това да стане следващата седмица. Също до дни ще станат ясни и листите. Засега за тази във Велико Търново е сигурно, че челните места ще са за досегашните местни парламентаристи на ВМРО Евгени Коев, д-р Юлия Тонкова и Деян Куздов, в нея ще бъдат също добре познатите общественици Йордан Грозданов, проф. Мирослав Гълъбов, полк. Евгени Пенчев, кметът на Самоводене Стефан Мъглов. Точната подредба трябва да бъде утвърдена и след това ще бъде оповестена.

Основен приоритет за ВМРО е и Златарица. Там, след прекъсване от един мандат, кметското място е готов отново да поеме Пенчо Чанев. Чанев кметува в три последователни мандата преди настоящия.

През последните 4 г. Златарица изостана доста. Време е да върнем доброто й име, коментира Чанев.

По думите му в града все още се водят разговори под каква форма ще е явяването на ВМРО, като най-вероятно ще се стигне до коалиция. Според Чанев, има проявен интерес от парламентарни и извънпарламентарни партии, но точният формат ще стане ясен с регистрацията за 29 октомври.  

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
доц. Милен Михов Местни ибори 2023 ВМРО
Последни
Седмицата
Анкета