Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Спорт

Иван Сираков безапелационен на Балканите, прибра се с 4 златни медала, Кристина Иванова също е с 4 медала

  29.08.2023 14:26
Иван Сираков безапелационен на Балканите, прибра се с 4 златни медала, Кристина Иванова също е с 4 медала

Българският национален отбор по ориентиране се завърна от Шампионата на Югоизточна Европа, който се проведе от 23 до 27 август в Сараево (Босна и Херцеговина). Най-добре представилите се състезатели са Иван Сираков и Кристина Иванова, които единствени се прибраха с медал от всеки от 4-те старта. В шампионата взеха участие състезатели от 9 държави, а България беше представена от 28 състезатели.

Иван Сираков, който е преподавател във Великотърновския университет, се справи с конкуренцията на Балканите и в четирите старта, спечелвайки трите индивидуални – спринта, дългата и средната дистанции и заедно със съотборниците си Валентин Шишков и Теодор Йорданов – щафетата. В последния старт – средната дистанция, преднината на Сираков беше най-крехка, но достатъчна – изпревари сребърния медалист от Румъния с 12 секунди. За сравнение в спринтовата дистанция победата му над втория състезатели (от Турция) беше с 16 секунди.

„Радвам се, че успях да спечеля и четирите старта в Сараево. Досега не го бях правил. Всъщност най-вече съм щастлив, че имах възможността да участвам в състезанията, тъй като последните три шампионата пропуснах заради контузии“, сподели Иван.

Кристина Иванова, треньор в СК „Браун тим“ (Велико Търново) също се окичи с 4 отличия, спечелвайки два златни и два бронзови медала. Докторантката във ВТУ беше повече от убедителна в спринтовата дистанция, изпреварвайки втората състезателка от Румъния с 1:33 минути и взе златния медал. Второто злато заслужи в щафетата, където заедно с Андрея и Евангелина Дяксови бяха безпогрешни. В дългата и средната дистанции Кристина се пребори за бронзовите медали.

Валентин Шишков, който е треньор в СКО „Трапезица 1954“ В.Търново, се връща с един златен медал, изпълнявайки ключова роля за победата в щафетата при мъжете. В представителния отбор на страната имаше още 4 състезатели от клуба – Марта Русева и Йоана Атанасова при 16-годишните, както и Антон Христов и Велислав Долчинков при 18-годишните, които записаха по едно пето място, в средната и дългата дистанции съответно. Антон записа и 4-та позиция в щафетата.

В отборното класиране България остана на 2-ро място, както и през миналата година, изпреварена от състезателите на Румъния. 3-тото място остана за южната ни съседка Турция.


Ключови думи
Иван Сираков
Последни
Седмицата
Анкета