Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

С победи в планинския полумаратон „Хайдушки пътеки“ се поздравиха Иван Сираков и Кристина Иванова

  24.10.2023 13:57
С победи в планинския полумаратон „Хайдушки пътеки“ се поздравиха Иван Сираков и Кристина Иванова

Националните състезатели по ориентиране Иван Сираков и Кристина Иванова бяха най-бързи в едно от най-конкурентните планински състезания през тази година.

В планинския маратон „Хайдушки пътеки“ има три трасета – четвърт, полу- и цял маратон – всичките, стартиращи от центъра на града и изкачвайки се към местността Карандила по стръмните склонове на планината, преминавайки през безброй исторически и природни забележителности, както и през най-високият връх в източна Стара планина – връх Българка (1181 м). В състезанието се включват над 500 участници, 225 от които в полумаратона, където се състезават Иван и Кристина.

Преподавателят във Великотърновския университет – Сираков, единствен успя да премине дистанцията от 20 КМ с над 1500 метра положителна и 800 метра отрицателна денивелация достигайки финала на хижа Карандила за под 2 часа (1:59:59 часа). Той остави далеч след себе си подгласниците си Стилиян Аврамов (Русе) с 2:09:48 часа и Димитър Желязков (София) с 2:11:45 часа.

Кристина Иванова, която пък е треньор по ориентиране и учител по физическо възпитание и спорт, премина през трасето за 2:28:42 часа, оставяйки зад себе си Мария Николова (2:33:56 часа) и съотборничката си в СК „Браун тим“ Валерия Димитрова (2:46:45 часа).

„Това е едно от любимите ми състезания в планината, винаги е много красиво, цветно и с много предизвикателни трасета – стръмни и технични изкачвания и спускания. Вече колекцията ми с победи от това състезание е пълна, тъй като спечелих пълния маратон в първото му издание през 2016 година, през 2022 пък бях най-бърз в четвърт маратона, а сега и в полумаратона. Мисля да продължа да участвам, тъй като организацията на състезанието е много добра, а и е едно от последните състезания за сезона.“, сподели Иван.

„Беше много яко, бягах с резерв и можех да се любувам на красивата природа и трасето. Доволна съм от бягането си, особено предвид доста дългия сезон.“, коментира Кристина.


Ключови думи
Иван Сираков Горна Оряховица Хайдушки пътеки полумаратон
Последни
Седмицата
Анкета