Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Административният съд във Велико Търново насрочи делото по жалба на кмета Николай Рашков срещу КПКОНПИ за 30 септември

  21.08.2024 19:02
Административният съд във Велико Търново насрочи делото по жалба на кмета Николай Рашков срещу КПКОНПИ за 30 септември

На 30 септември е първото разглеждане на делото по жалба на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков срещу решението на КПКОПНПИ за конфликт на интереси. Докладчик по делото е бившият председател на съда Георги Чемширов.

Делото е заради решение на Комисията за противодействие на корупцията, което установи конфликт на интереси при кмета на Община Горна Оряховица Николай Рашков.

Казусът е заради сделка за имот, който Рашков купува на търг от Общината преди да стане кмет. Това се случва малко преди изборите, които го правят кмет. Проблемът идва от това, че впоследствие той подписва договора за продажбата вече като кмет с фирмата, от чието управление е излязъл, а като управител го е заместила майка му. Според Комисията това го поставя в положение на конфликт на интереси и той дължи глоба от 5000 лева. По-важното следствие от това решение е, че кметът може да бъде отстранен от длъжност, ако и Съдът потвърди решението на КПКОНПИ.

Според Рашков и неговите юристи няма конфликт на интереси, тъй като търгът е проведен и завършен от предишния кмет и той е издал заповедта за определяне на купувача на имота. Предстои да видим какво ще реши съдебният състав на Административен съд – Велико Търново. След това казусът със сигурност ще има развитие и във Върховния административен съд.


Ключови думи
Административен съд Никлоай Рашков КПКОНПИ