Сряда, 01 Nov 2023
            
Горна Оряховица Общество

Животоспасяваща операция на мъж, върнат от няколко болници, направиха в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

  02.08.2023 10:43
Животоспасяваща операция на мъж, върнат от няколко болници, направиха в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

Животоспасяваща операция на 63-годишен мъж от Плевен с висока степен на сложност, извърши вчера хирургичен екип на МБАЛ в Горна Оряховица, в резултат на което пациентът е стабилен и се чувства добре.

Интервенцията, свързана с ампутация на крака, протекла трудно и усложнено, заради специфичната поза на страдащия. Преди седмица в Отделението по хирургия постъпил пациент, който след прекаран инсулт получил трайни контрактури на крайниците (състояние, характеризиращо се с ограничена ставна подвижност заради непроизволно напрягане на мускулите и оттук- невъможност за извършване на движения). Пациентът не можел да се обслужва сам и дори да пие вода, коментират от отделението. Страдащият мъж обаче се нуждаел от спешна хирургична намеса, тъй като бил с инфектирана подбедрица и ходило заради декубитална рана, довела до отворена глезенна става. Мъжът вече бил върнат от няколко лечебни заведения в областта, въпреки, че тежката инфекция застрашавала живота му.

„Една седмица го подготвяхме за ампутацията с антибиотици и кръвопреливане", разказа началникът на отделението д-р Пламен Маринов, извършил с колеги операцията. Вчера екип, ръководен от д-р Маринов, в състав: д-р Стоян Владински, анестезиолог, д-р Мирена Коцева, специализант по хирургия, анестезиологичната сестра Десислава Борисова и операционната сестра Росица Къцъркова, пристъпил към ампутацията. Сложността идвала от това, че мъжът бил скован в ембрионална поза, с прибрани към корема крайници, заради схванатите мускули. Епидуралната анестезия била поставена много трудно, заради изкривения гръбначен стълб. Хирурзите разгънали частично десния крак и извършили ампутация на ниво бедро, за да спасят живота на пациента.

"Той бе приет с декубитална рана - отворен глезен, с невъзможност за реконструкция. Операцията беше наложителна и животоспасяваща, тъй като съществуваше опасност от преминаване на инфекцията в гангрена и сепсис", обясни хирургичното решение д-р Маринов. Операцията е била с продължителност 1,20 часа, със съгласието на пациента, а той вече стабилен и се чувства добре след нея.

Д-р Маринов, който има богат професионален опит, в т.ч. и като хирург във Великобритания, е правил десетки ампутации на крайници. "Общият хирург следва да има умения освен в коремната, в съдовата и в гръдната хирургии, също така и в травматологията, и в урологията", коментира медикът.

Случаите на тежки диагнози, специфични и редки медицински казуси, усложнени заболявания, в т.ч. и онкологични, не са рядкост за горнооряховската болница, която обслужва населението от няколко общини. Много от пациентите са в невъзможност да осигурят лечението си във високотехнологични или университетски болници и разчитат на компетентността и професионалния опит на медиците в общинската болница в Горна Оряховица да спасят живота им или да премахнат страданията им.

От началото на т.г. в Отделението по хирургия са извършени 316 операции, от които големите интервенции са 30, средните - 76, а малките - 210.

На снимката: Д-р Пламен Маринов и д-р Мирена Коцева след операцията


Ключови думи
МБАЛ Св. Иван Рилски хирургия
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати