Събота, 20 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Ново оборудване е предоставено на Болницата в Горна Оряховица

  17.01.2024 16:51
Ново оборудване е предоставено на Болницата в Горна Оряховица

Ново съвременно оборудване е предоставено в края на годината от Министерство на здравеопазването на общинската болница в Горна Оряховица. Апаратурата е закупена с европейски средства по проект „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи” по ОП „Региони в растеж” (2014-2020) с бенефециент Министерство на здравеопазването.

Новото оборудване е на стойност 362 470, 32 лв. с ДДС и включва преносимо рентгеново устройство, пациентен монитор, система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване, електрокардиограф и ехограф от най- висок клас. Апаратите са предоставени за безвъзмездно ползване за нуждите на интензивното отделение за терапевтично болни и вече се използват при диагностиката и лечението на пациентите.

Медицинските екипи работят със съвременния ехограф, марка „Canon”, който струва 111 226 лева. „Апаратът е с голям потенциал и възможности за три трансдюсера – за диагностика в областта на кардиологичните заболявания, на заболяванията на коремни органи (гастроентерология) и за диагностика на кръвоносни съдове”, обяснява кардиологът и специалист по вътрешни болести д-р Атанас Ковачев. „ Той е с много висока резолюция на 3D и 4D изображенията и съответно осигурява точна ехографска диагностика на съвременно ниво”, посочва още д-р Ковачев.

В интензивния сектор се ползва активно и електрокардиографа, произведен от General Elektric , който регистрира електрическата активност на сърцето в момента на изследването. Той пък замени досегашния остарял електрокардиограф в стационара.

„С предоставената нова апаратура подобряваме качеството на медицинските услуги, коментира управителят на болницата д-р Иван Иванов. „От обособяването на интензивно отделение за терапевтично болни през април м. г. значително е намаляла смъртността в лечебното заведение”, обобщава още той.


Ключови думи
МБАЛ Св. Иван Рилски
Последни
Седмицата
Анкета